'Microplastics hangen ook binnenshuis in de lucht'

14052021microplastics.jpg

Microplastics, minuscule stukjes plastic, hangen ook in de lucht binnenshuis. Ze zijn afkomstig van kleding, tapijt en gordijnen. Dat zegt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). 'Of deze lage concentraties schadelijk zijn voor de gezondheid, is nog niet bekend', aldus de organisatie.

Gemiddeld liggen de concentraties tussen de 1,6 en 9,3 microplastics per kubieke meter. De stukjes zijn relatief groot (groter dan 11 micrometer). Er zijn volgens het RIVM echter aanwijzingen dat de concentraties ook veel kleinere microplastics bevatten. 'Deze zijn alleen nog moeilijk te meten. Dat moet beter worden uitgezocht.' Ook moet worden vastgesteld of deze deeltjes eveneens van textiel komen of van nog andere bronnen.

Veel zorgen over gevolgen microplastics

Microplastics komen vrij bij het gebruik en uiteenvallen van bepaalde producten, maar zitten ook bijvoorbeeld heel veel in cosmetica. Ze komen overal in het milieu terecht, zo zijn ze zelfs in mosselen gevonden. Er zijn veel zorgen over de gevolgen voor mens, dier en milieu. De Plastic Soup Foundation bijvoorbeeld bracht een app uit waarmee consumenten kunnen controleren of producten die ze willen kopen microplastics bevatten.

Radar over microplastics

Eerder besteedde Radar al aandacht aan microplastics. Dit item kun je hieronder terugkijken. 

Verhalen over microplastic: wat klopt wel en wat niet?

Bron: ANP