Miljarden aan Nederlands spaargeld gebruikt voor financiering dierenleed

varkens-kooi-banken-eerlijke-bankwijzer-spaargeld-780.jpg

Bedrijven die plofkippen en kooivarkens produceren of verkopen, konden de afgelopen jaren rekenen op miljarden aan leningen en beleggingen door grote Nederlandse banken. Dat blijkt uit onderzoek dat de Eerlijke Bankwijzer vandaag publiceert.

Grote Nederlandse banken leenden in de periode van 2013 tot 2011 11,8 miljard euro aan bedrijven die kooivarkens en plofkippen produceren of verkopen. Daarnaast zijn ze ook nog eens goed voor beleggingen van in totaal 265 miljoen euro in dergelijke bedrijven. Met name ING, ABN AMRO en Rabobank zouden veel te weinig doen om dierenwelzijn in de wereldwijde vee-industrie te helpen verbeteren, volgens het onderzoek met de titel 'Risking Animal Welfare'. Lees het onderzoeksrapport hier (pdf).

Hoe kom je erachter waarin jouw bank je spaargeld investeert? Lees het in dit artikel:

Sparen: waarin investeert jouw bank?

Massaal dierenleed

'Banken hebben wel de mond vol van dat dieren vrij moeten zijn van pijn en stress en de ruimte moeten hebben hun natuurlijk gedrag te vertonen, maar de praktijk is dat de bedrijven die ze financieren dieren opeenproppen, dat mutilaties -zoals staartknippen en (onverdoofde) castratie- gangbaar zijn en dat de dieren hun leven slijten in een kale, prikkelarme omgeving, vaak zonder daglicht.' Dat zegt Dirk-Jan Verdonk, namens World Animal Protection woordvoerder van de Eerlijke Bankwijzer. 'We hebben het dan over massaal dierenleed in landen als China, Oekraïne en de Verenigde Staten dat gefinancierd wordt met geld van Nederlandse spaarders.'

Volgens Verdonk dragen de Nederlandse banken hiermee financieel bij aan activiteiten die in Nederland zelf deels verboden zijn.

Hoogrisicobedrijven

Vijf van de tien onderzochte banken hebben volgens het onderzoek financiële relaties met in totaal 20 van de 28 geselecteerde 'hoogrisicobedrijven'. Deze zijn betrokken bij grootschalige, vaak ernstige schendingen van het dierenwelzijn. Hieronder vallen bijvoorbeeld de WH Group – de grootste varkensproducent ter wereld – of plofkipgiganten zoals Tyson Foods en MHP.

Ook betreft het multinationals die dergelijk vlees verkopen. Denk hierbij aan supermarkten als Walmart, Carrefour of Tesco, en fastfoodketens als McDonalds en Burger King.

Wil jij om deze of een andere reden overstappen naar een andere bank? Hier lees je meer daarover:

Overstappen naar andere bank: wie regelt wat?

'Hanteer concrete, betekenisvolle minimumnormen'

Met hun leningen en beleggingen kunnen banken invloed uitoefenen op bedrijven om dierenwelzijn te verbeteren, maar dit doen zij niet of weinig. 'Rabobank is de enige die heeft aangegeven met één van de hoog-risico-bedrijven in gesprek te zijn gegaan en dierenwelzijn ingebed heeft in een ''breder engagementkader''. Net als Rabobank rapporteert ook ABN AMRO dat het klanten aanspreekt op dierenwelzijn, maar dat gebeurt slechts heel sporadisch. Geen van de banken heeft concrete resultaten laten zien van hun gesprekken met bewuste bedrijven,' zo meldt de Eerlijke Bankwijzer. Die pleit ervoor dat banken concrete, betekenisvolle minimumnormen hanteren, zoals het uitfaseren van de productie en verkoop van plofkippen, het uitbannen van kooihuisvesting voor leghennen en varkens, het beëindigen van mutilaties en het verschaffen van verrijkingsmateriaal zoals stro.

Het onderzoek is uitgevoerd door onderzoeksbureau Profundo, in opdracht van de Eerlijke Bankwijzer. De Eerlijke Bankwijzer is een samenwerkingsverband van Amnesty, Milieudefensie, Oxfam, PAX en World Animal Protection.