Miljoenennota gelekt: koopkracht neemt toe, werkloosheid af

miljoenennota2017150917.jpg

Volgens de miljoenennota die dinsdag wordt gepresenteerd, zal de koopkracht toenemen en de werkloosheid afnemen. De miljoenennota is in handen van de Telegraaf.

De krant beschikt al over de miljoenennota, die dinsdag op Prinsjesdag officieel wordt gepubliceerd. Bronnen bevestigen de cijfers van de krant. De afgelopen jaren lekten de stukken ook al steeds voortijdig uit. Toen was RTL Nieuws vaak de eerste die publiceerde. Nu dus de Telegraaf.

Volgens de krant meldt de miljoenennota voor volgend jaar een gemiddelde koopkrachtstijging van 0,6 procent. Om te voorkomen dat uitkeringsgerechtigden en gepensioneerden erop achteruitgaan wordt 425 miljoen euro uitgetrokken. De werkloosheid zal dalen naar 390.000 mensen. De economie groeit met 2,5 procent. Volgens minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) gaan de investeringen volgend jaar iets minder hard waardoor de economische groei iets minder is, schrijft hij in het voorwoord bij de miljoenennota.

Extra geld voor Belastingdienst, cybercrime en NVWA

Verscheidene zaken waren al uitgelekt. Zo krijgt de Belastingdienst 75 miljoen euro extra om de problemen bij de organisatie het hoofd te bieden. Verder komt er extra geld voor de bestrijding van cybercrime (25 miljoen) en extra geld voor de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (ook 25 miljoen).

Al eerder was ook bekend geworden dat er extra geld naar de verpleeghuizen gaat. Daarbovenop wordt volgend jaar nog eens miljoenen euro's extra uitgetrokken. Dat bedrag is voor de komende vier jaar bestemd om extra personeel aan te trekken.

Geen nieuw beleid vanwege demissionair kabinet

Op Prinsjesdag wordt geen nieuw beleid gepresenteerd. Dat komt omdat het kabinet van VVD en PvdA demissionair is. VVD, CDA, D66 en ChristenUnie onderhandelen sinds eind juni over de vorming van een nieuw kabinet. Als zij een akkoord bereiken zal de begroting van volgend jaar nog worden aangepast.

Bron: ANP