Minder aangiftes van fietsendiefstal
Er is vorig jaar minder aangifte gedaan van fietsendiefstal. Uit cijfers die de Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit (AVc) vrijdag naar buiten bracht, blijkt dat het totale aantal met 9,5 procent is gedaald ten opzichte van een jaar eerder.
Of dat ook wil zeggen dat daadwerkelijk minder fietsen op een onrechtmatige manier van eigenaar wisselden, is niet zeker.
Vermoeden daling aantal diefstallen
'Dat is altijd de hamvraag', erkent AVc-directeur Titus Visser. Toch ziet hij wel een aantal factoren die doen vermoeden dat het aantal diefstallen wel is gedaald. 'We zien bijvoorbeeld een markante afname in gemeenten die een extra inspanning hebben geleverd.' In een aantal steden daalde het aantal aangiften met dubbele cijfers: in Tilburg met 31,6 procent, in Maastricht met 28,4 procent en in Eindhoven 22,6 procent. In totaal stapten 96.507 gedupeerden naar de politie.
Combinatie van voorkomen en aanpakken
In het AVc werken instanties als politie en justitie samen met clubs als de BOVAG en de ANWB. De organisatie denkt dat de daling voortkomt uit een combinatie van voorkomen en aanpakken. Zo'n duizend daders werden op heterdaad betrapt toen ze toehapten op een zogeheten lokfiets van de politie. Veel gemeenten hebben het toezicht opgevoerd op plaatsen waar veel fietsen worden gestolen en meer mensen kochten een tweede slot voor hun fiets.
'25 tot 35 procent licht politie in'
Visser denkt dat de daling niet kan worden verklaard door verdere terugloop van de aangiftebereidheid. Die is al jaren behoorlijk laag: het AVc schat dat slachtoffers van fietsendiefstal in slechts 25 tot 35 procent van de gevallen de politie inlichten. 'We hebben geen reden om aan te nemen dat de aangiftebereidheid verder omlaag is gegaan.'
Bron: ANP