background branding

Minister: 'Ga zuinig met water om vanwege de droogte'

zuinig-water-030718.jpg

Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) roept mensen op zuinig aan te doen met water in deze periode van droogte. Zij ondersteunt een oproep daartoe van waterschappen, Rijkswaterstaat en andere organisaties.

'Ga niet de auto wassen in die piekuren op warme momenten. Hij is toch zo weer vies. Douche niet te lang. Hou er kortom volop rekening mee', zei ze in de Tweede Kamer op vragen van D66. Er zijn volgens haar nog geen grote problemen in de binnenvaart of landbouw door de droogte.

Klimaatverandering

Volgens Van Nieuwenhuizen maken de periodes van extreme droogte of aanhoudende regenval duidelijk dat 'klimaatverandering in rap tempo op ons afkomt'. Het kabinet trekt extra geld uit voor de aanpak van problemen als gevolg van extreem weer.

Einde droogte nog lang niet in zicht

Het einde van de droogteperiode is nog lang niet in zicht, zegt Weerplaza op basis van zogeheten modelberekeningen. Het blijft volgens het weerbureau tot 'diep in volgende week' op de meeste plaatsen droog en het neerslagtekort wordt daardoor almaar groter.

Blauwalg in zwemwater

'De gevolgen laten zich raden: bijvoorbeeld natuurbranden en een toename van blauwalg in zwemwater', aldus een woordvoerder. 'Door de aanhoudende droogte zijn mogelijk flinke maatregelen nodig, om een watertekort te voorkomen.'

Alleen in de zomer van 1976 was het tekort aan neerslag groter, aldus Weerplaza. 'In de zomer is het normaal dat er een tekort is, meestal tussen 50 en 100 millimeter. Nu is het tekort gemiddeld al 161 millimeter over heel het land, in sommige regio's al meer dan 200 millimeter.'

Een popfestival in Rhenen werd afgelast vanwege de hoge temperaturen en in een aantal regio's mogen boeren niet sproeien met water uit sloten, kanalen of beken. Sommige dijken worden natgehouden om te voorkomen dat ze scheuren en bezwijken.

Bron: ANP