Minister wil vanaf eind 2019 Airbnb-woningen kunnen registreren

airbnb-registratie-woningen-780.jpg

De strijd tegen de illegale verhuur van woningen op online platforms als Airbnb wordt opgevoerd. Over ruim een jaar moet het mogelijk zijn woningen te registreren die op die manier worden verhuurd. Met het systeem kunnen gemeenten kijken welke huizen worden verhuurd aan toeristen en wordt het makkelijker op te treden bij overtredingen van plaatselijke regels.

'Eind volgend jaar. Het is ambitieus, maar het is mijn ambitie', aldus minister Kajsa Ollongren (Wonen). Met het plan moeten 'excessen' bij het toeristisch verhuur woden bestreden.

Eerder ingrijpen

Het is de bedoeling dat gemeenten verhuurders kunnen verplichten om bij een advertentie op een platform een uniek registratienummer te vermelden. Met zo'n nummer krijgt de gemeente zicht op de verhuuradressen. Handhavers kunnen zo eerder ingrijpen bij illegale toestanden en overlast door vakantieverhuur.

Met de aanpak reageert Ollongren ook op oproepen uit de Tweede Kamer. Ze wil voor eind dit jaar een wetsvoorstel klaarhebben.

Niet alleen verhuurders straffen

De minister is verder bereid te onderzoeken of Airbnb, Booking.com en andere sites kunnen worden aangepakt bij de illegale verhuur van woningen. Regeringspartij VVD en de linkse oppositiepartij SP drongen daar gezamenlijk op aan. De twee partijen vinden dat niet alleen verhuurders moeten worden gestraft, maar dat ook de sites bijvoorbeeld een boete moeten krijgen.

VVD en SP vinden ook dat illegale verhuur online als economisch delict moet gaan gelden. Dan kan van foute verhuurders ook de winsten worden afgepakt. Met woonfraude wordt grof geld verdiend, stellen de twee partijen. Maar volgens Ollongren is het aanpakken van malafide verhuurders nu al mogelijk.

Bron: ANP

Meer over