background branding

Misleidende vakantiefoto's in Facebookadvertenties

Als je lekker door je timeline op Facebook aan het scrollen bent, kom je de mooiste vakantiefoto's tegen van reisaanbieders als WeFlyCheap, PaperFlies en Ticketspy. Dat prachtige strand ziet er wel heel aantrekkelijk uit. Kloppen die foto's wel?

Radar nam de proef op de som en bekeek tientallen bestemmingen van online reisaanbieders die voornamelijk adverteren via social media. We zien vooral vaak stockfoto's. Dit zijn foto's uit een databank waar je met een abonnement gebruik van kunt maken. Deze afbeeldingen worden vaak gebruikt bij meerdere bestemmingen.Check de (echte) bestemming van je vakantiefoto met dit stappenplan

Mooi zandstrand duizenden kilometers weg

Wat we ook regelmatig aantreffen, zijn afbeeldingen van stranden of zwembaden die niet bij de genoemde bestemming horen. Bijvoorbeeld een mooi zandstrand terwijl dat duizenden kilometers van de stad is waar je naar vliegt.

De Nederlandse Reclame Code Commissie is de instantie die oordeelt of een reclame misleidend is. Maar hiervoor moet iemand eerst melding doen van een misleidende reclame en dat gebeurt niet zo vaak.

Portugal of Zuid-Afrika?

Een hele bekende reclame-spot is die van Sunweb voor een reis naar de de Algarve in Portugal. In werkelijkheid zien we beelden van het Zuid-Afrikaanse kustgebied. Nadat de Reclame Code Commissie in 2015 Sunweb op de vingers had getikt, is nu onderin beeld de volgende zin te lezen: 'De getoonde beelden zijn een sfeerimpressie en zijn niet opgenomen op de genoemde bestemming'.

Hou er dus rekening mee dat dat leuke strandtentje of zwembad er niet helemaal uitziet zoals in de advertentie. Dit kun je makkelijk checken.

Als je melding wilt doen van een misleidende reclame dan kan dat hier.

Forumreacties

4
  • Door Radar

Met mooie plaatjes worden we lekker gemaakt om een ticket te boeken naar bijvoorbeeld Bonaire of Mexico. Wat als je op een andere bestemming uitkomt dan op het plaatje te zien is? Is what you see wel echt what you get? Lees meer: https://radar.avrotros.nl/nieuws/detail/maandag-in-radar-vakantiefotos-dronetest-tonijn/ Maandag 17 april in Radar, om 20:30 uur bij AVROTROS op NPO 1

  • Door Not logged in
  • Door Not logged in