Moeite om 's ochtends uit bed te komen? Zo sta je fluitend op!
Iedere ochtend struggle je er weer mee: je bed ligt te lekker en je wekker is maar irritant. Bovendien lijk je maar niet uitgerust te zijn, dus besluit je de wekker toch nog wat later te zetten. Je zou wel de daadkracht willen hebben om eerder op te staan, maar dit wil maar niet lukken.
Gelukkig zijn er simpele tips die kunnen helpen om de ochtenden makkelijker en efficiënter te maken. Radar heeft deze tips verzameld:
1. Sta altijd op hetzelfde moment op
Het duurt ongeveer dertig dagen om een gewoonte aan te leren, meldt Gezondheidsnet. Als je dus een maand lang iedere dag op hetzelfde tijdstip opstaat, is je lichaam het op een gegeven moment gewend. De kans dat je je verslaapt, wordt daarmee veel kleiner. Ook is het verstandig om in de weekenden niet later dan dertig tot 45 minuten op te staan ten opzichte van doordeweekse dagen.
2. Niet snoozen!
Radar schreef al eerder over de invloed van snoozen. Van snoozen raak je niet meer uitgerust, want je zult niet meer in een diepe slaap terechtkomen 's ochtends. Een slechte kwaliteit slaap kan wél de volgende nacht negatief beïnvloeden. Door steeds weer te slapen en wakker te worden, ga je tegen je eigen biologische klok in. Sta dus onmiddellijk op als de wekker gaat.
3. Bedenk een ochtendritueel
Om te kunnen wennen aan vroeger opstaan, is een ochtendritueel belangrijk. Dit helpt om dingen op de automatische piloot te doen en je tijd efficiënt te besteden. Gewoonte speelt dus een grote rol. Op deze manier kun je meer gedaan krijgen, want de eerste uren van de dag zijn de meest productieve. Ook helpt het om aan iets leuks aan die dag te denken, waarvoor je graag wilt opstaan.
4. Leg je spullen alvast klaar
Wil je ‘s ochtends meteen douchen? Leg je kleding en handdoek alvast in de avond klaar, zodat je gelijk door kunt met je ochtendritueel en je niet je kostbare ochtend tijd verspild. Wil je wat anders doen? Ook dan geldt: leg alvast zoveel mogelijk klaar, des te vrediger je kan opstaan.
5. Wordt natuurlijk wakker
Door je gordijnen open of op een kier te laten, helpt het licht je met de aanmaak van dopamine. Dit is een stofje dat zorgt dat je energie krijgt. Wil je wel in een donkere kamer slapen, maar op een meer natuurlijke en gezondere manier wakker worden? Hier zijn alternatieven voor: zogenoemde lichtwekkers (Wake-up Lights).
6. Leg je telefoon weg
Begin de dag niet met een blik op de telefoon. Het licht van de telefoon zorgt ervoor dat je meteen wakker wordt. Zo word je ook dankzij het nieuws, de appjes en mailtjes op je telefoon wakker met stress. En als laatste blijft het op deze manier te verleidelijk om in bed te blijven liggen.
7. Zet je wekker ver van je bed
Door je wekker aan de andere kant van de slaapkamer te zetten, moet je wel opstaan om van het geluid af te komen.
8. Drink meteen een groot glas water
Gedurende de nacht heb je vocht verloren, bij het opstaan is je lichaam dus licht gedehydrateerd. Door gelijk een glas water te drinken wordt het vocht aangevuld en zul je je direct fitter en energieker voelen.
9. Kijk kritisch naar je voedingspatroon
Alcohol, suikers, vetten en koolhydraten hebben allemaal invloed op de kwaliteit van je slaap en daarmee de mate waarin je makkelijk op kan staan. Ook een tekort aan vitaminen of mineralen kan het lastiger maken om op te staan. Kijk dus goed naar je leefstijl en pas dit realistisch aan. Zo helpt het al om na acht uur niks meer te eten, zodat je lichaam niet eten hoeft te verwerken als het eigenlijk moet rusten.
10. Houd je aan je belofte
Dit is misschien nog wel een van de lastigste dingen omtrent opstaan. Door een realistisch doel te stellen, en door deze mindset vast te houden, kun je je doel bereiken. Wil je dus eerder opstaan? Zet de wekker dan niet gelijk een uur eerder, maar bouw het langzaam af door iedere dag steeds tien minuten eerder op te staan. Ook de vijf seconden regel kan helpen, door af te tellen van vijf naar één en dan op te staan, heeft je brein geen tijd om smoesjes te bedenken.
Bron: Gezondheidsnet, MyBestSelf