Moet je een blaar wel of niet doorprikken?

blaren2aug18.jpg

Na een wandeling voel je iets branden aan je voet. Je trekt je schoenen en sokken uit en ja hoor: een rode plek met een blaar. Moet je de blaar afplakken met een pleister? Doorprikken? Of kun je beter helemaal geen actie ondernemen? Zorg.nu geeft duidelijkheid over wat te doen bij een blaar.

Een blaar is een pijnlijk blaasje vol met vocht en ontstaat door huidschuring of wanneer een stukje huid bekneld is. Je kunt een blaar krijgen door het dragen van nieuwe schoenen, juist oude versleten schoenen of schoenen van stug leer.

Advies: dek af met een pleister

Het beste is om de blaar gesloten te houden. Het natuurlijke 'blaardak' bedekt de wond goed en voorkomt infecties. De blaar droogt dan langzaam in. Wanneer mogelijk kun je de blaar het beste wel afdekken met een pleister. Het is belangrijk dat een pleister ruim over de blaar zit, plooivrij is en niet kan gaan schuiven. Je kunt een normale pleister gebruiken, een brede strook kleefpleister of fixatiepleister, een eilandpleister (een wondpleister met een plakrand rondom) of een speciale hydrocolloïd blarenpleister (een pleister die vocht opneemt).

Is de blaar al vanzelf opengegaan? Maak deze dan schoon met water en dek af met een pleister. Gebruik het liefst een hydrocolloïd blarenpleister vanwege de vochtopnemende werking.

Blaren doorprikken?

Maak in verband met infectiegevaar een gesloten blaar alleen open als deze echt hinderlijk is. Bij grote wandel- of sportevenementen prikt het Rode Kruis bijvoorbeeld blaren door omdat men nog verder gaat lopen of sporten. Ga je zelf de blaar doorprikken, maak dan eerst de blaar en omliggende huid goed schoon met water. Prik vervolgens met en steriele naald aan de zijkant van de blaar, niet in het midden! Druk het vocht uit de blaar en dek af met een pleister. Maar wanneer mogelijk, houd de blaar dan liever dicht.

Bij mensen met diabetes of een slechte doorbloeding genezen voetwonden minder snel. Neem in dat geval contact op met de huisarts.

Blaren voorkomen

Tips om blaren te voorkomen:

  • Zorg voor droge voeten, draag passende (naadloze) sokken waarin je zo min mogelijk gaat zweten
  • Wissel regelmatig van sokken
  • Zorg voor goed passende schoenen
  • Let erop dat inlegzolen niet kunnen schuiven of wrijving kunnen geven

Bron: Rode Kruis