background branding

Moet je kind naar de orthodontist? Let hierop bij afsluiten zorgverzekering

orthodontist.jpg

Heeft je kind een beugel nodig? Of loopt je kind bij de orthodontist en blijft dat komend jaar zo? Bij het kiezen van een nieuwe zorgverzekering zijn belangrijke afwegingen te maken, zo behandelen we in de uitzending van maandag 4 december 2023. Radar zet op een rij waar je op moet letten, zodat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan.

Vraag een offerte aan

Allereerst is het verstandig een offerte aan te vragen bij de orthodontist. Aan de hand van het bedrag kun je bepalen of het verstandig is een aanvullende tandartsverzekering te nemen.

Wees scherp op eenmalige vergoeding

Hou bij het maken van een berekening in gedachte dat de vergoeding voor orthodontie vanuit de meeste aanvullende verzekeringen eenmalig is. En dus niet per jaar.

Controleer de dekkingsvoorwaarden

Controleer de specifieke dekkingsvoorwaarden van de aanvullende verzekering. Niet alle verzekeringen dekken orthodontische behandelingen op dezelfde manier.

Hou de wachttijd in de gaten

Houd de wachttijd goed in de gaten. Het kan zijn dat een verzekeraar een wachttijd hanteert. Dit houdt in dat je eerst een jaar premie moet betalen voordat je gebruik kan maken van de vergoeding. 

Wees scherp bij gelijk oversteken-regeling

Sommige verzekeraars hanteren een gelijk oversteken-regeling. Dit betekent dat je bij een nieuwe verzekeraar geen wachttijd hebt. Maar dit is enkel in het geval als je bij je huidige verzekeraar een aanvullende verzekering had voor orthodontie, met dezelfde vergoeding als waar je nu voor gaat kiezen. 

Je kan dan dus opnieuw aanspraak maken op een vergoeding zonder een wachttijd. Bij elke zorgverzekeraar gelden hier weer andere regels voor, dus check dit goed. 

Aanvullende verzekering uitbreiden

Stel: je bent al aanvullend verzekerd en je wilt een nog hogere dekking omdat je meer kosten verwacht in de toekomst. Dan is het in de meeste gevallen verstandig om over te stappen naar een andere verzekeraar waar je geen wachttijd hebt. 

Mocht je toch bij je huidige verzekeraar willen blijven en de aanvullende verzekering uitbreiden, check dan goed bij de verzekeraar of jij weer opnieuw een wachttijd hebt. Dat zou dan betekenen dat je dit jaar nog geen gebruik kan maken van de nieuwe vergoeding. 

Als je je dekking uitbreidt, controleer dan ook bij je zorgverzekeraar of je nog wel gebruik kan maken van de dekking van jouw voorafgaande aanvullende verzekering.

Soms leeftijdsbeperkingen

Sommige verzekeringen hanteren leeftijdslimieten voor orthodontische dekking. Controleer of er beperkingen zijn op basis van de leeftijd van de verzekerde. Zo kan het zijn dat de voorwaarden verschillen voor kinderen onder de achttien jaar en volwassenen. 

Contract orthodontist en zorgverzekeraar

Controleer als laatste natuurlijk ook of je zorgverzekeraar een contract heeft met jouw zorgaanbieder, in dit geval de orthodontist. Als dit niet het geval is dan kan het verstandig zijn om voor een zorgverzekeraar te kiezen die wel een contract heeft met jouw orthodontist of om een andere orthodontist te kiezen.