Moet je koffie in de ochtend overslaan?

Een kopje koffie in de ochtend. Voor veel mensen een standaard ritueel om wakker te worden en fris aan de dag te beginnen. Is cafeïne in de ochtend eigenlijk wel zo goed voor je? En hoe goed is het om koffie te drinken op een lege maag?
Deze vragen legden we voor aan het Voedingscentrum.
Koffie in de ochtend
Allereerst het tijdstip, want is er zoiets als een bepaalde tijd wanneer je het best koffie kunt drinken? Kun je er te vroeg mee beginnen? Volgens het Voedingscentrum niet. 'Je kunt koffie drinken wanneer je het fijn vindt. De cafeïne in een kopje koffie verbetert de concentratie en prestatie en verdrijft het gevoel van vermoeidheid. Daarom vinden veel mensen het fijn de dag te starten met koffie', aldus het Voedingscentrum.
Vier kopjes koffie per dag
Daarnaast vroegen we het Voedingscentrum wat het maximale aantal kopjes koffie per dag is dat je mag drinken. 'Het Voedingscentrum adviseert niet meer dan 400 milligram cafeïne per dag, dit komt neer op zo'n vier kopjes koffie per dag', vertelt het Voedingscentrum. 'Gezonde volwassenen kunnen gemiddeld zonder problemen ongeveer vier kopjes koffie drinken per dag. Het advies aan zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven is om vanwege de cafeïne geen koffie te drinken, of dit in ieder geval sterk te beperken tot maximaal een kopje per dag. Kinderen onder de dertien adviseren we geen koffie te nemen en voor jongeren tussen de 13 en de 18 jaar geldt het advies maximaal een kopje per dag te drinken. In plaats van koffie met cafeïne, kun je hierin natuurlijk ook kiezen voor cafeïnevrije koffie.'
Gezondheidsvoordelen van koffie drinken
'Het drinken van twee tot vier koppen koffie per dag hangt samen met een ongeveer tien procent lager risico op hartziekten', vertelt het Voedingscentrum. 'Daarnaast is aangetoond dat het drinken van twee tot vier koppen koffie per dag samenhangt met een ongeveer tien procent lager risico op een beroerte. Daarnaast is er sterk bewijs dat het gebruik van vijf koppen koffie per dag in vergelijking tot geen koffie gebruik samenhangt met een dertig procent lager risico op diabetes type 2. Het verband is vergelijkbaar voor koffie met cafeïne en decaf. Verder geldt: hoe beter de koffie gefilterd, hoe gezonder. Dit komt omdat er in goed gefilterde koffie minder cafestol zit: een stof die kan zorgen voor een verhoogd LDL-cholesterol.'
Dit zegt nog niets over de gevoeligheid die je kunt hebben voor cafeïne. 'Het is wel zo dat per persoon kan verschillen hoe gevoelig iemand is voor de cafeïne in koffie. Te veel cafeïne kan effecten geven als rusteloosheid, angstgevoelens of hoofdpijn. Maar wat te veel is en welke effecten je kunt ervaren, verschilt sterk per persoon', aldus het Voedingscentrum.
Koffie geeft vocht af
In tegenstelling tot wat veel mensen denken, mag koffie volgens het Voedingscentrum wel gewoon meegeteld worden in de vochtinname. 'Goed om te weten is dat dranken met cafeïne ook vocht leveren aan het lichaam. Vaak wordt gedacht dat dranken met cafeïne zoals koffie vochtafdrijvend werken. Dat is niet zo. Het lichaam verliest niet meer vocht door het drinken van koffie. Cafeïne zorgt er alleen voor dat het vocht het lichaam sneller verlaat, doordat het de nieren stimuleert. Er verlaat dus niet méér vocht het lichaam', aldus het Voedingscentrum.
Koffie drinken op een lege maag
Ook de vraag hoe goed het is om koffie te drinken op een lege maag legde we voor aan het Voedingscentrum. 'De meeste mensen beginnen de dag met een kopje koffie. Maar als je vaak last hebt van je maag, kan dit de klachten verergeren. Pas daar dus mee op. Heb je nooit maagklachten, dan kun je rustig een kopje koffie nemen om de dag mee te beginnen', aldus het Voedingscentrum.
Hierin maakt het volgens het Voedingscentrum niet uit of je koffie drinkt met cafeïne of decaf. 'Het maakt in principe niet uit. Maar als je denk dat je klachten ervaart door koffie met cafeïne, kun je natuurlijk uitproberen of het voor jou beter is bijvoorbeeld decaf te drinken.'