Mogelijk einde salderingsregeling: hanteren energieleveranciers nog terugleverkosten?

Energiemaatschappijen Salderen

Radar heeft contact gezocht met de vier grootste energieleveranciers van ons land: Eneco, Vattenfall, Essent en Budget Energie. Geen van de vier kon garanderen dat de terugleverkosten stoppen wanneer de salderingsregeling verdwijnt per 2027.

Eneco

Eneco: “De terugleverkosten zoals we die nu doorberekenen bestaan uit meerdere onderdelen. De kosten die voortkomen uit het salderen maken daar een onderdeel van uit (andere onderdelen zijn onbalanskosten en hogere inkoopkosten). Wanneer het kabinet besluit de salderingsregeling af te schaffen, gaat Eneco beoordelen wat dit betekent voor de terugleverkosten. Op dit moment kunnen we dat nog niet aangeven.”

Vattenfall

Vattenfall: “Op basis van het wetsvoorstel “einde salderen” ligt het voor de hand dat we de vaste terugleverkosten kunnen verlagen of mogelijk afschaffen zodra de salderingsregeling in 2027 in z’n geheel verdwijnt.

Vattenfall legt uit waarom zij extra kosten rekenen. Ter verduidelijking: De extra kosten die de energieleverancier moet maken voor consumenten met zonnepanelen hebben drie oorzaken:

De salderingsregeling, waardoor energiebedrijven de relatief goedkoop opgewekte zonnestroom moeten verrekenen met de duurdere elektriciteit die klanten afnemen bijvoorbeeld in de winter.

Door meer teruggeleverde zonnestroom verandert het aanbod van elektriciteit continu en maken energieleveranciers meer kosten om het elektriciteitsnet in balans te houden.

Hogere kosten omdat klanten met zonnepanelen relatief meer elektriciteit afnemen op momenten dat de elektriciteit relatief duur is.

Met het beëindigen van de salderingsregeling valt een (groot) deel van deze kosten weg. In het algemeen is het zo dat de kosten voor energieleveranciers én eigenaren van zonnepanelen omlaag gaan als zonnepaneeleigenaren hun opgewekte zonnestroom zoveel mogelijk zelf verbruiken. Hierdoor neemt namelijk de hoeveelheid teruggeleverde stroom af. Dat kan bijvoorbeeld door slim gebruik te maken van apparaten op de momenten dat zonnepanelen veel stroom produceren. Nog slimmer is het om te investeren in opslag, zoals met een zonnestroomboiler. Hiermee kun je fors meer van hun eigen opgewekte zonnestroom zelf gebruiken.”

Essent

Essent: “Hoe terugleverkosten zich ontwikkelen is sterk afhankelijk van de inkoopprijs en hoe er met opgewekte zonnestroom wordt omgegaan. Op dit moment wordt nog steeds op zonnige dagen een enorme hoeveelheid zonne-energie het net opgestuwd. Essent adviseert dan ook om slim met eigen opgewekte zonnestroom om te gaan. Leg bijvoorbeeld het aantal zonnepanelen op het dak dat aansluit op je verbruik, of zet de wasmachine aan als de zon schijnt.

Het is overigens niet zo dat terugleverkosten vanzelfsprekend verdwijnen als het salderen is afgeschaft. Door de overproductie van zonnestroom hebben energieleveranciers zoals Essent te maken met meerkosten. Deze kosten lopen op tot honderden euro's per jaar per zonnepaneelklant, stelde de ACM in een onlangs verschenen rapport. Het betreft meerdere oorzaken: hogere inkoopkosten, hogere onbalanskosten op het elektriciteitsnet en extra kosten die samenhangen met de salderingsregeling. Het afschaffen van de salderingsregeling haalt slechts één kostencomponent weg. CE Delft heeft dit verder onderbouwd in een onlangs verschenen rapport, zie bijlage (pagina 6/7). Om onze klanten duidelijkheid te kunnen geven zijn we ook afhankelijkheid van politieke ontwikkelingen rondom dit onderwerp en richtlijnen vanuit de ACM.”

Budget Energie

Budget Energie: De terugleverkosten zijn berekend op basis van de kosten die ontstaan door teruglevering (shaping- en onbalanskosten).

Dit zijn profileringskosten:

Klanten met zonnepanelen mogen hun verbruik wegstrepen tegen hun teruglevering (dit noemen we salderen). Zonne-energie wordt meestal opgewekt op momenten dat stroom relatief goedkoop is. De teruggeleverde stroom wordt vervolgens weggestreept tegen verbruik op momenten dat stroom duurder is (bijvoorbeeld in de wintermaanden). De kosten die klanten uiteindelijk betalen voor stroom komen daardoor niet overeen met de werkelijke kosten voor stroom. Dit noem je profileringskosten (of shapingkosten).

Dit zijn onbalanskosten:

De opwek van zonne-energie is erg onvoorspelbaar. Hierdoor is het lastig te voorspellen hoeveel stroom ingekocht moet worden. Wordt er meer zonne-energie opgewekt dan verwacht? Dan maken we onbalanskosten. Opwek van zonne-energie is lastig te voorspellen waardoor de onbalanskosten stijgen.

Als de salderingsregeling wordt afgeschaft, zullen we onderzoeken wat dit betekent voor de terugleverkosten.”

Energie-expert

Energie-expert Martien Visser, lector energietransitie aan de Hanzehogeschool Groningen, onderschrijft de standpunten van de energieleveranciers.