Mogelijk giftige aquarium decoratie Temu: “De volgende dag waren tien vissen dood”
Saskia* (49) kocht een aantal weken geleden drie verschillende decoraties voor in haar aquarium op Temu. Ze heeft de ornamenten eerst afgespoeld en daarna 24 uur in een emmer met water geplaatst. De volgende dag waren tot Saskia haar grote schrik tien vissen overleden.
Chemische geur
Saskia is een groot vis- en aquarium-liefhebber. Om haar zoetwateraquarium wat op te fleuren, kocht ze via Temu drie verschillende ornamenten. Zo kocht ze twee beschilderde stenen-ornamenten en eentje van plastic.
“Voordat ik de decoraties in het aquarium plaatste, heb ik ze eerst schoongemaakt. Dit doe ik eigenlijk altijd uit voorzorg.”
Toen ze ornamenten uit de emmer haalde, gaf Saskia aan dat een van de stenen ornament zo chemisch rook, dat ze deze uit voorzorg niet eens in het aquarium heeft geplaatst. 24 uur na de plaatsing van de twee ornamenten, waren er tien vissen dood.
Aquariumdecoratie
Saskia is ervan overtuigd dat de vissen dood zijn door de ornamenten: “De waterkwaliteit was goed, dit controleer ik regelmatig met teststrips. Daarnaast had ik het filter schoongemaakt.”
De ornamenten waren de laatste producten die ze in het aquarium stopten, dus dit moet volgens Saskia wel de boosdoener zijn. Ze vertelt dat ze veel spijt heeft van de aankopen.
"Er moeten wel giftige stoffen op de ornamenten zitten, het kan niet anders."Saskia
Compensatie
Nadat de vissen van Saskia waren overleden, liet ze het er niet bij zitten. Ze vertelt dat ze Temu een uitgebreid bericht had gestuurd via de website, waarin ze het probleem uitlegde.
“Ik werd iedere keer geholpen door een chatbot en kreeg dus hetzelfde standaard antwoord." Uiteindelijk kreeg Saskia het geld terug van de gekochte ornamenten, en mocht ze deze houden. De ornamenten had ze direct na de dood van de vissen uit het water gehaald, dus hier heeft ze niks meer aan. Saskia kreeg geen schadevergoeding voor haar vissen.
Toezicht NVWA
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) houdt toezicht op de veiligheid en kwaliteit van voedsel, producten, dierenwelzijn en milieu.
"Onze mogelijkheden voor toezicht op webshops van buiten de EU zijn beperkt. Zeker gezien de enorme hoeveelheid webshops en bestelde pakketjes van buiten de EU. We weten dat niet alle producten die je daar kunt bestellen veilig zijn. We waarschuwen dan ook al jaren dat je moet opletten met iets kopen bij een webshop buiten de EU. Zie ons bericht van eind 2022: NVWA: Let op bij online bestellen buiten de EU | Nieuwsbericht | NVWA."
Daarnaast vertelt de NVWA dat ze online de campagne 'Weet wat je koopt' voeren. Weet jij echt wat je online koopt? Dit moet je weten voor je volgende bestelling | LinkedIn
"Platforms zoals Temu zijn geen webshops, maar wel Very Large Online Platforms (VLOP’s) in termen van de Europese Digital Services Act (DSA). Met de DSA worden extra verplichtingen toegevoegd voor deze online marktplaatsen van bepaalde impact. Toezicht op VLOP’s ligt primair bij de Europese Commissie en daarnaast bij de bevoegde autoriteiten uit de lidstaten waar die diensten gevestigd zijn, of waar zij hun wettelijk vertegenwoordiger hebben gekozen. Voor Shein en Temu is dat de digitale dienstencoördinator van Ierland. Voor AliExpress is dat de ACM als digitale dienstencoördinator in Nederland. De NVWA heeft de rol de Europese Commissie en de ACM van informatie te voorzien voor hun toezicht op de VLOP’s."
Producten offline
Radar nam contact op met Temu. Binnen enkele dagen werden de aangegeven aquarium ornamenten uit het assortiment gehaald. Temu reageerde op onze mail en vertelde dat ze contact hebben gehad met de verkopers. Dit heeft ertoe geleid dat zij de producten hebben opgestuurd voor onafhankelijke laboratoriumtests.
Temu geeft aan dat de producten terwijl de tests lopen niet beschikbaar zijn op de website. Pas als de producten aan de vereiste normen voldoen, komen deze weer online.
Lees hier de volledige reactie van Temu:
“Dank u voor het onder onze aandacht brengen van deze kwestie. Temu neemt feedback over productveiligheid uiterst serieus. Van de drie producten in kwestie is er één al niet meer te koop via ons, en dat zal zo blijven, terwijl de andere twee uit voorzorg onmiddellijk zijn verwijderd in afwachting van verdere controles.
We hebben contact gehad met de verkopers, wat ertoe heeft geleid dat zij de producten hebben opgestuurd voor onafhankelijke laboratoriumtests. De productvermeldingen blijven niet beschikbaar op ons platform, totdat de testresultaten zijn beoordeeld en aan de vereiste normen voldoen.
Als marktplaats van derden verbindt Temu onafhankelijke verkopers met consumenten. Daarbij vereist Temu dat alle verkopers voldoen aan de gangbare wetten, voorschriften, en normen.
Als onderdeel van onze kwaliteitscontrole, screenen we verkopers, voeren we op regelmatige basis controles ter plekke uit, monitoren en onderscheppen wij proactief mogelijk niet-conform aanbod, en handhaven we ten strengste de normen van ons platform. Producten waarvan het vermoeden bestaat dat ze de regelgeving schenden, of waarvan dit in de praktijk wordt bevestigd, worden onmiddellijk verwijderd. Verkopers die de wet overtreden of onze platformregels aan hun laars lappen, riskeren sancties.
Temu streeft ernaar snel en verantwoordelijk te handelen naar aanleiding van terugkoppeling vanuit het publiek. Klanten kunnen hun zorgen melden via onze 24/7 klantenservicekanalen, toegankelijk via onze app of website.”
*Saskia is een fictieve naam, omdat de bron liever anoniem blijft