Muggenwerende middelen getest

Elke zomer is het de vraag die iedereen bezig houdt: hoe zorgen we dat we niet gestoken worden door die ellendige muggen? Er zijn tal van producten op de markt die direct of indirect pretenderen je een goede nachtrust te bezorgen door de muggen op afstand te houden. Maar welk middel werkt nu echt?

Radar testte vijf verschillende anti-muggenproducten: 

Product 1 is een geluidstekker. Deze is te koop bij de meeste drogisterijen. Wij kochten die van de Kruidvat voor 3,99 euro. 

Product 2 is een geurpotje. Wij testen die van het merk Picksan. Even openschroeven en op het nachtkastje zetten. Prijs: 5,45 euro.

Product 3 is een verstuiver van Roxasect. Eenmaal aangesloten op het stopcontact verspreid het de hele nacht een citronellageur die de muggen op afstand moet houden. Een stekker met twee navullingen kost 8,99 euro. 

Product 4 is een armbandje dat ook gebruik maakt van citronella. Deze armbandjes zijn van het merk Foetsie! en zijn te koop voor 3,99 euro. 

Product 5 is een muggenmelk met daarin 20% DEET, een chemische stof die de muggen afschrikt. Wij gebruiken de roller van Jaico die in de winkel 9,95 euro kost.

De test 

We testen de producten in een kooi met een kleine honderd muggen. De kooi is van plexiglas en heeft een met gaas bedekte kant.

We testen eerst de geluidstekker. De  proefpersoon steekt zijn hand in de kooi. We zien de muggen razendsnel op de hand landen en de proefpersoon steken. Daarna nemen we de andere hand en gebruiken per keer één van de middelen. Kruidvat stelt dat de geteste stekker binnenkort uit de winkel wordt gehaald en wordt vervangen door een verbeterde en vernieuwde geluidstekker.

Al eerder is vastgesteld dat geluidstekkers eigenlijk weinig effect hebben op muggen. Ook in onze test blijkt het apparaat weinig effect te hebben. De muggen kiezen ervoor om boven op de stekker te gaan zitten en van een wegjagend effect is allesbehalve sprake.  

Dan het geurpotje. Dit product is eenvoudig in gebruik. Zet het neer in een kamer of andere ruimte en het verspreidt een geur die de muggen op afstand zou moeten houden. In eerste instantie lijken de muggen te aarzelen, maar na enkele luttele seconden happen ze toch toe en zitten boven op de hand die het potje vasthoudt. OTC Pharma, producent van het geteste potje Picksan, laat in een reactie weten dat de muggen in deze testopzet nauwelijks weg konden en zodoende gewend zijn geraakt aan de akelige geur. Bij goed gebruik van Picksan, zo laten zij weten, moet er een raam openstaan zodat de muggen wegkunnen. De volledige reactie van OTC Pharma leest u hier.   

De citronella-stekker van Roxasect geeft in eerste instantie hetzelfde resultaat als het geurpotje. De muggen blijven de eerste seconden aan de buitenkant van de kooi, maar als de hand naar binnen gaat komen de muggen er snel op af. Roxasect laat in een reactie weten dat zij bekend zijn dat citronella niet alle muggen wegjaagt. Zij gaan uit van onderzoek dat stelt dat zeven op de tien muggen wordt weggejaagd door de citroengeur. Roxasect geeft dan ook geen garantie dat mensen niet geprikt worden bij gebruik van hun product.

Dan de citronella-armband Foetsie! Het product ziet er leuk uit, maar het effect ervan is niet te merken. De muggen gaan dichtbij de armband zitten en onze proefpersoon wordt volop gestoken. De producent laat in een reactie weten dat ondanks dat de verpakking een logo heeft met een mug met een kruis erdoor, het product niet bedoelt is om muggen te verjagen. ‘Het is bedoeld,’ zo laat hij ons weten, ‘om een aangename geur te verspreiden.’ Het feit dat het product Foetsie! heet en dat er een dergelijke logo op de verpakking staat, is louter toevallig.

Tot slot de muggenmelk met DEET. Dat DEET werkt is al eerder bewezen en ook onze test vormt geen uitzondering. De ingesmeerde arm doet alle muggen razendsnel naar de buitenkant van de kooi vliegen. In onze test lijkt DEET dan ook zondermeer te werken. Op de markt zijn tal van producten die DEET als actief bestandsdeel hebben. Belangrijk is om zo min mogelijk DEET op je handen te krijgen. Vooral voor de ogen, neus en mond kan DEET behoorlijk irritant zijn. Vermijd derhalve zoveel mogelijk contact met de handen en gebruik bijvoorbeeld een roll-on stick of spuitbus. Laat je ook goed voorlichten over de concentratie DEET die jij kan gebruiken. Kinderen, zwangere vrouwen en mensen met ademhalingsproblemen moeten voorzichtig zijn. In de test maakte wij gebruik van de JAICO Muggenmelk met DEET.

De uitslag moge duidelijk zijn. DEET werkt verreweg het beste. De resultaten van Roxasect en de Picksan Muggen Stop zijn niet bevredigend. De Foetsie!-armband en de geluidsstekker werken helemaal niet.