Hoe houd je muggen op een afstand?

muggen-weren-tips-780.jpg

Vóór je naar de muggenwerende zalfjes, geluidstekkers en geurpotjes grijpt kun je in en om je huis al heel wat doen om die beestjes op afstand te houden. Radar ontving behoorlijk wat tips en zet een aantal adviezen voor je op een rij.

'Zorg dat er zich in tuin en balkon geen stilstaand water bevindt. Hierin leggen muggen hun eitjes! En heet je ze dus van harte welkom', schrijft Mila.

Adrie voegt daar nog aan toe: 'Sproei de tuin zo vroeg mogelijk in de morgen. Water geven het liefst op de aarde vlakbij de stam. Hoe droger rond het huis, hoe minder muggen.'

En Aad heeft ook een goede tip: 'Ik heb het hele huis van horren voorzien. Op vakantie neem ik een stukje horrengaas en punaises mee om voor het hotelraam of het raam in het appartement te plaatsen.'

En een andere WhatsApp-gebruiker laat ons weten: 'Ik heb een ventilator boven mijn bed, dat werkt top!'

Of: ga voor een klamboe boven je bed. Dianne schrijft ons dat dat het enige middel is dat voor haar écht werkt. Je kunt ook kiezen voor geïmpregneerd exemplaar, daar zit een insectendodend middel in. Zulke klamboes worden vaak gebruikt door mensen die naar (sub)tropische gebieden afreizen, om zich te beschermen tegen - onder andere - malariamuggen.

Toch wakker van gezoem..?

In de winkel vind je tal van producten die zouden beschermen tegen muggen. Van veel van die middeltjes is de werking niet bewezen.

In 2010 testte Radar zulke muggenwerende middelen. DEET kwam als beste uit de bus. Er bestaan veel verschillende producten met DEET als actief bestandsdeel.

Let wel: Lees de gebruiksaanwijzing op de verpakking goed. Vermijd contact met ogen, neus en mond. Laat je ook goed voorlichten over de concentratie DEET die jij kan gebruiken. Kinderen, zwangere vrouwen en mensen met ademhalingsproblemen moeten voorzichtig zijn.

Grootmoeders raad?

Radar ontving meer bijzondere adviezen. Een selectie:

Meld je ook aan voor de WhatsApp-dienst van Radar (en stuur ook zelf tips in). Klik hier.

  • 'Een citroengeranium neerzetten' (Arjan)
  • 'Met warm weer geen deodorant of parfum op doen' (Marjo)
  • 'Veel knoflook eten' (Evie)
  • 'Zet een beetje water met kruidnagel op je nachtkastje' (dgkaad)
  • 'Zet lavendel neer op je terras en in je huis' (Linnekke)
  • 'Citronellakaarjes gebruiken' (Erik) (Hieronder een foto)

Tips uit de reacties

Ook onder dit artikel worden volop tips gedeeld! Een selectie:

  • Essenxia schrijft: 'Zet een zwenkende ventilator neer die óver je heen blaast. Zo heb je zelf geen last van de koude wind maar de muggen krijgen niet de kans om je te bereiken, ze kunnen niet tegen die storm in :-)'
  • Hans: 'Als je ruimte in de tuin hebt, zet dan een notenboom (bijvoorbeeld walnoot of hazelnoot). Werkt erg goed, en je hebt ook nog gratis noten.'

Dit is een artikel uit juni 2016, door de redactie bijgewerkt op 17 mei 2018 en 24 juli 2019.