Na hoeveel douchebeurten moet je je handdoek wassen?
De een wil elke dag een frisse, de ander weet niet eens hoelang de handdoek al aan het badkamerhaakje hangt. Moet je een handdoek na elke douchebeurt wassen of is dat overbodige luxe?
Handdoeken zijn ideaal voor bacteriën
Haddoeken zijn ideale broedplekken voor bacteriën.De dikke stof van handdoeken heeft namelijk tijd nodig om te drogen, en vochtige stof biedt nou juist een gerieflijk huisje voor bacteriën en schimmels.
Maar het wordt nog aantrekkelijker voor ze, want tijdens het afdrogen komen haren, zeepresten en huidschilfers in de handdoekstof terecht. Ideale omstandigheden dus voor een waar bacteriefestijn.
Na één dag een miljoen nieuwe bacteriën
En vergis je niet: bacteriën vermenigvuldigen zich snel: “Bij goede condities deelt een bacterie zich ongeveer elke vijftien à twintig minuten”, vertelt Microbioloog Marcel Zwietering van de afdeling Levensmiddelenmicrobiologie van Wageningen Universiteit, in een gesprek met Vice.com.
Hij stelt dat je na een werkdag van acht uur al snel een miljoen nieuwe bacteriën hebt gekweekt op je handdoek. Daarom is het belangrijk dat je hem na het afdrogen breed uitgevouwen ophangt, want anders wordt dat festijn voortgezet in de vochtige plooien en vouwen.
Voor mensen die de frisheid van hun vaak gebruikte handdoek testen met hun neus heeft Zwietering nog een wijze les: “Als hij gaat stinken, dan ben je te laat. Je moet dat dus ruim voor zijn.”
Zo vaak moet je een handdoek wassen
Maar na hoeveel douchebeurten is het dan verstandig om je handdoek in de was te gooien? Het Parool deed ooit onderzoek naar het handdoekengedrag van Amsterdammers. Wat bleek? Zo’n 35 procent van de hoofdstedelingen gebruikte de handdoek meer dan vijf keer, voor hij in de wasmand belandde.
Microbiologen vinden dat niet zo fris. Hun advies: gooi je handdoek na drie keer in de was.
Droge handdoek, geen nieuwe bacteriën
Doe dit vooral niet meteen na het douchen, laat je handdoek eerst even drogen. Het allerbeste is om je natte handdoek over een verwarming heen te hangen, hoe eerder hij droogt, hoe sneller het bacillenfeest voorbij is. En als je de kans hebt, hang hem dan even lekker in de natuurlijke verwarming; de zon.
Laten we met de schrikbarende bacteriëncijfers de handdoek niet meteen in de ring gooien. De meeste mensen met een gezond immuunsysteem worden heus niet ziek van een te vaak gebruikte handdoek. Maar het gebruik kan wel infecties veroorzaken als je sneetjes of wondjes op je huid hebt.
Drie wastips voor je handdoeken
- Gooi je half natte handdoek niet alvast in de wasmachine met andere kleding, lang voordat je de machine aanzet. Nare luchtjes en schimmels slaan dan over naar de andere was.
- Laat je handdoeken (en ook de rest van je was) na het wassen niet lang in de trommel zitten. De bacteriënfabriek komt in de kleine vochtige ruimte meteen weer op gang.
- Was je handdoeken op 60 graden. Om de bacteriën tegen te gaan kun je ook op 40 graden wassen, maar gooi je handdoeken dan bij elkaar en giet er een scheut azijn bij. Azijn is namelijk een echte bacteriën- en schimmelkiller.
Bronnen: Vice, Het Parool, IFL Science, The Conversation