Naar het buitenland met de trein? Vergeet de ticketautomaat niet

Treinreis

Vervoersbewijs kopen voor een internationale treinreis? Veel mensen schaffen die aan in de NS International-app. Weet dat je in sommige gevallen veel goedkoper uit bent als je jouw kaartje koopt via de ticketautomaat op het station. Of via de website van een plaatselijke vervoerder.

Prijsverschil app en kaartjesautomaat

Op social media-platform X kwamen wij een bericht tegen van iemand die van Arnhem naar het Duitse Düsseldorf wilde reizen. Toen zij deze route intoetste in de NS International-app, werd duidelijk dat dit 49 euro zou kosten voor een enkele reis. Op de kaartjesautomaat in Düsseldorf, bleek dat de reis terug naar Arnhem zo'n 17 euro was. Hoe kan het dat er zo'n prijsverschil is tussen de app en de kaartjesautomaat op het station? 

Verschillende treinen

Volgens een woordvoerder van de NS komt dit omdat de trein die in de app getoond wordt, een andere is dan waarvoor je een kaartje koopt via de automaat. "De trein in de app is de ICE, een internationale trein met een heel eigen tarievenstelsel. Die rijdt tussen Arnhem en Düsseldorf, maar er is ook een stoptrein op dit traject van een andere vervoerder. Qua tarieven hebben zowel de NS als ICE daar dus ook geen invloed op."
De vervoerder die de woordvoerder bedoelt is VRR, een ov-bedrijf in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen. De goedkopere trein doet er overigens wel wat langer over dan de ICE, zo'n 30 minuten. 

Ander traject dan Arnhem - Düsseldorf?

Wil je nu niet specifiek van Arnhem naar Düsseldorf reizen? Ook dan kan het de moeite lonen om niet alleen de NS-app te openen als je een vervoersbewijs wil kopen. Vanaf veel Nederlandse plaatsen dichtbij de grens rijden er treinen van verschillende vervoerders naar onze buurlanden. Het kan dus zo zijn dat er op het door jou gewenste traject ook verschillende reisopties mogelijk zijn.

Koop je je kaartje toch liever online? Weet dat veel buitenlandse, al dan niet plaatselijke vervoerders, vaak ook online vervoersbewijzen verkopen via de eigen site.