background branding

Onbeperkt met het openbaar vervoer in Duitsland voor 49 euro per maand: zo werkt het

Deutschlandticket.jpg

In Duitsland kun je sinds 1 mei 2023 voor 49 euro per maand onbeperkt reizen met het openbaar vervoer, ook als Nederlander. Radar zet alles wat je moet weten over dit Deutschland-ticket op een rij.

Wat is het Deutschland-ticket?

Met het Deutschland-ticket kun je eindeloos gebruikmaken van regionaal en lokaal openbaar vervoer in heel Duitsland. Het maakt voor de geldigheid niet uit waar je het ticket hebt gekocht. Koop je een Deutschland-ticket in Berlijn, dan kun je hem bijvoorbeeld ook in Frankfurt of München gebruiken. 

Het verschilt wel hoeveel je voor het kaartje betaalt. Landelijk is afgesproken dat het ticket 49 euro per maand kost, maar deelstaten kunnen afgeprijsde versies aanbieden. Zo wil Beieren een goedkopere variant aanbieden voor studenten en stagiaires. Zij hoeven maar 29 euro te betalen voor het ticket. De vervoersvereniging Verkehrsverbund Berlin Brandenburg (VBB) mag geen korting geven op het Deutschland-ticket. In de hoofdstad betaal je dus wel 49 euro voor het kaartje. 

In welke treinen is het ticket geldig?

Het Deutschland-ticket is geldig in lokale treinen en regionaal vervoer zoals bussen, trams en metro’s. Je kunt het kaartje dus gebruiken als je reist met een Regionalbahn (de Duitse stoptrein), de Regional-Express (de regionale sneltrein) of de S-bahn (een soort sneltram).

Welke treinen zijn uitgesloten?

Het ticket is niet geldig in langeafstandstreinen zoals Intercity’s, Intercity Express treinen (hogesnelheidstreinen) en EuroCity’s (internationale treinen). Je treinreis kan daarom alsnog flink wat geld kosten of langer duren. Reis je bijvoorbeeld van München naar Frankfurt? Dan kost een Intercity ticket je ongeveer 100 euro. Je bent dan wel binnen drie uur en een kwartier op de plaats van bestemming. Neem je alleen regionale treinen (en reis je dus via het Deutschland-ticket) dan doe je er twee uur langer over om Frankfurt te bereiken.

Ook langeafstandvervoerders zoals FlixTrain en Flixbus zijn uitgesloten van het ticket. Bovendien kun je het kaartje ook niet gebruiken in vervoermiddelen die voornamelijk voor toeristische of historische doeleinden gebruikt worden. 

Kun je vanaf Nederland naar Duitsland reizen met dit kaartje?

Hoewel Nederlanders het Deutschland-ticket kunnen gebruiken, kun je het niet inzetten om van Nederland naar Duitsland te reizen. Het kaartje is namelijk niet geldig op internationale treinen. “Als je in een internationale trein stapt, betaal je ook in Duitsland het normale tarief”, vertelt Oscar van Elferen, woordvoerder van NS. “Om gebruik te maken van het Deutschland-ticket moet je eerst de grens over en daar gebruikmaken van lokale treinen.”

Je kunt ook naar Hengelo of Enschede reizen en vanaf daar de trein naar Duitsland pakken. Op verbindingen tussen Hengelo en Bielefeld, Enschede en Dortmund en Enschede en Münster is het Deutschland-ticket namelijk wel geldig. De provincie Overijssel betaalt de kosten hiervoor.

In Nederland zelf zullen we voorlopig niet onbeperkt kunnen reizen voor zo weinig geld. Er hangt volgens Van Elferen een te groot prijskaartje aan. Naar schatting kost het gratis aanbieden van openbaar vervoer namelijk zo’n 4 miljard euro per jaar. De NS kan dit niet zelf ophoesten.“Wij moeten zelf al onze investeringen en kosten terugverdienen. Als je dan de inkomsten uit treinkaartjes wegtrekt, hebben wij een financieel probleem”, vertelt Van Elferen. “Zolang het niet, zoals in Duitsland, gefinancierd wordt vanuit de overheid, kunnen wij niet zo’n abonnement aanbieden.”

Ook het personeelstekort bij NS maakt het volgens Van Elferen voorlopig niet mogelijk om vergelijkbare prijzen aan te bieden. “Op drukke trajecten wordt het dan spannend of we het kunnen bolwerken.”

Bronnen: NS