Zo reis je zo goedkoop mogelijk met de trein door Europa

Treinreizen.jpg

Door Europa reizen met de trein is gemiddeld twee keer duurder dan met het vliegtuig. Dat blijkt uit onderzoek van milieuorganisatie Greenpeace. Op sommige trajecten is de trein zelfs dertig keer zo duur. Wil jij wel met de trein op vakantie maar niet extreem veel geld uitgeven? Radar zet vijf tips op een rij.

1. Boek op tijd

Wat voor vliegtickets geldt, geldt ook voor treintickets: vroeg boeken is vaak goedkoper. Bij de meeste maatschappijen kan dat al zes maanden van tevoren. De gemiddelde prijs hangt heel erg af van het moment van boeken. Bij bestemmingen in Duitsland, België en Denemarken kun je het best een maand van tevoren je ticket bestellen. Wil je naar Londen of Parijs? Dan zijn de prijzen 80 tot 100 dagen voor vertrek het laagst. Dat blijkt uit analyse van vergelijkingssite Locomocheap.

2. Vermijd de spits

Internationale treinen zijn doordeweeks vaak minder druk bezet dan in het weekend. Daarom zijn de treinkaartjes op een doordeweekse dag vaak wat goedkoper dan op zaterdag. Dit geldt ook voor minder populaire tijden. Als je heel vroeg of heel laat vertrekt, ben je vaak minder duur uit. 

3. Neem de nachttrein

Ditzelfde principe geldt voor ‘s nachts rijden. Dat is minder populair en daarom goedkoper. Eerder zette Radar alles over de slaaptreinen die vanaf Nederland rijden op een rijtje. 

4. Boek bij lokale spoorwegmaatschappijen

Het is ook verstandig om meerdere aanbieders met elkaar te vergelijken. Internationale treinkaartjes kun je vaak namelijk goedkoper krijgen bij buitenlandse spoorwegmaatschappijen dan bij de NS. 

Wil je bijvoorbeeld van Amsterdam naar Boedapest? Dan betaal je bij de NS 109,90. Voor dezelfde reis op hetzelfde tijdstip met dezelfde trein betaal je bij het Hongaarse MAV-Start slechts 66 euro. Dat meldt RTL Nieuws. 

5. Langere reistijd is goedkoper

Als je het niet erg vindt om wat langer over je reis te doen, kun je vaak wat geld besparen. Je betaalt soms namelijk minder als je langer moet wachten of vaker moet overstappen. Een uur langer reizen kan er zomaar voor zorgen dat je tientallen euro’s minder kwijt bent aan je ticket. 

Meer tips nodig voor je vakantie? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang de nieuwste artikelen in je mailbox. Aanmelden doe je hier.

Bronnen: RTL Nieuws, ANWB