Naar het buitenland voor je Brazilian Butt Lift? Tweede Kamer wil betere voorlichting over plastische ingrepen, want gevaar ligt op de loer...

06042022-plastische-ingreep.jpg

De Tweede Kamer wil dat er betere voorlichting komt over cosmetische ingrepen in het buitenland. Twee moties daarover haalden dinsdag een meerderheid.

De VVD en het CDA, die de voorstellen indienden, willen meer aandacht voor bemiddelingsbureau's die reizen voor plastische ingrepen organiseren. De partijen benadrukken dat sommige bureau's onvolledige of misleidende informatie geven, bijvoorbeeld over gezondheidsrisico's. Operaties worden soms uitgevoerd door artsen zonder vergunning en er is niet altijd nazorg.

Brazilian Butt Lift sowieso gevaarlijk

Bepaalde behandelingen zijn sowieso gevaarlijk, zoals de Brazilian Butt Lift. Bij deze biloperatie wordt vet elders uit het lichaam gehaald en weer in de billen ingespoten. Het risico bestaat dat het vetweefsel te diep wordt geïnjecteerd, waardoor het in de bloedbaan komt. Dat kan leiden tot gevaarlijke bloedproppen in bijvoorbeeld het hart of de longen. Ongeveer 1 op de 3000 mensen die de behandeling ondergaat, overlijdt.

In januari dit jaar stierf een Nederlandse vrouw na zo'n cosmetische biloperatie. Zij ging voor de ingreep naar Turkije. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) liet daarna weten weinig te kunnen doen tegen mislukte operaties in het buitenland. Daarvoor zijn de toezichthouders in de betreffende landen verantwoordelijk, aldus de inspectie.

Bron: ANP