Plastisch chirurg waarschuwt voor zoutwater borstimplantaten

21062021 Borstimplantaat.jpg

Dr. Rita Kappel is plastisch chirurg en heeft bij honderden vrouwen siliconen borstprotheses verwijderd. Zij is daardoor goed bekend met de schadelijke effecten. Als wetenschapper onderzocht zij jarenlang de effecten van siliconenimplantaten op het vrouwelijk lichaam.

Terugkerende klachten

Tot begin 2020 plaatste Kappel zelf zoutwater implantaten bij vrouwen, bijvoorbeeld als vervanging van hun siliconen borstprothesen. Nu kijkt ze daar anders tegenaan: ‘Uiteindelijk bleek de prothesewissel niet veel zin te hebben. Er kwam wel eerst een korte opleving, maar daarna keerden de klachten gewoon weer terug, waarschijnlijk als gevolg van de siliconen omhulling.’

'Vervelende kapselcontractie'

Maar ook bij vrouwen waar ze de zoutwater implantaten als eerste prothese plaatste zag ze dat er ‘vervelende kapselcontractie’ te zien was. Inmiddels heeft de chirurg de beslissing genomen deze implantaten niet meer te gebruiken: ‘Eigenlijk raad ik het gewoon af. Ik haal met enige regelmaat deze prothese poliklinisch weg bij patiënten bij wie ik het eerder zelf heb ingebracht. Ik leg ook uit aan deze vrouwen waarom ik van gedachten veranderd ben.’

Belang van patiënt ondergeschikt

Ook waarschuwt zij: ‘Chirurgen die de plaatsing van zoutwater gevulde prothesen propageren, hebben er zelf belang bij dat het plaatsen van borstprothesen ongemoeid wordt gelaten. Het belang van de patiënt is daaraan ongeschikt, hoewel er natuurlijk altijd wel vrouwen zullen zijn, die hun mooie verhalen graag willen geloven.’ Lees hier de hele brief van Kappel.

The Implant Files

Samen met dagblad Trouw nam Radar in 2018 het initiatief voor een wereldwijd onderzoek naar medische implantaten. Meer dan 250 journalisten uit verschillende landen werkten mee aan dit project, dat de naam The Implant Files kreeg. 

De resultaten van het onderzoek waren schokkend; meer dan 1,7 miljoen mensen met blijvend letsel en 83.000 doden door toedoen van een implantaat kwamen aan het licht.

Lees hier alles over The Implant Files

De eerste resultaten van The Implant Files vind je hieronder: 

Radar Extra The Implant Files: de resultaten