Nachttreinverbinding tussen Nederland en Zwitserland terug van weggeweest

nightjet site.jpg

Op Amsterdam Centraal is zondagochtend een nachttrein uit Zürich in Zwitserland aangekomen. Hiermee is er weer een nachttreinverbinding tussen Nederland en Zwitserland. De Nightjet, zoals de nachttrein wordt genoemd, rijdt elke dag in 11,5 uur via Duitsland naar Zwitserland. Reizigers vanuit Nederland kunnen opstappen in Amsterdam, Utrecht en Arnhem. In omgekeerde richting arriveert elke ochtend een Nightjet op dezelfde stations in Nederland.

Op 25 mei dit jaar was Nederland officieel alweer aangesloten op het Europese netwerk van nachttreinen, na een periode van meer dan vier jaar zonder reguliere internationale slaapverbindingen over het spoor. Er rijdt vanaf die datum al dagelijks een nachttrein naar Oostenrijk. Die Nightjet rijdt van Amsterdam, via Utrecht en Arnhem naar München (Duitsland) en de Oostenrijkse plaatsen Innsbruck en Wenen.

'Dé manier van klimaatvriendelijk internationaal treinreizen'

Dat de spoorwegen weer met nachttreinen rijden heeft te maken met het streven naar vergroening. Volgens Heike Luiten, directeur NS Internationaal, staat een nachttrein naar Zürich gelijk aan vier vliegtuigen. 'De nachttrein is dé manier van klimaatvriendelijk internationaal treinreizen', stelt ze op de website van NS.

Aanvankelijk zou eind vorig jaar al de eerste Nightjet naar Oostenrijk gaan rijden, maar vanwege de coronapandemie werd dat uitgesteld. Voor het reizen van en naar Zwitserland en via Duitsland stelt de overheid verschillende voorwaarden in verband met de coronapandemie. Wie met de nachttrein mee wil, doet er verstandig aan te kijken op de website van de overheid.