Natuurlijke tandpasta zonder fluoride slecht voor het gebit

Natuurlijke tandpasta is een verzamelnaam, waarbij het soms gaat over de verpakking en soms over de inhoud. Wat opvalt is dat vooral natuurlijke tandpasta zonder fluoride veel voorkomt. Maar is dit wel zo verstandig om te gebruiken?

Annabel Adams gebruikte gedurende een paar maanden natuurlijke tandpasta zonder fluoride. Daar is ze nu mee gestopt want ze kreeg last van haar kiezen. Volgens haar tandarts had ze gaatjes, die mogelijk zijn ontstaan door het poetsen zonder fluoride. ‘Eerder had ik nooit echt last van gaatjes, dus dit was wel schrikken’.

‘Ik zou tandpasta zonder fluoride afraden’

Sinds zij na het tandartsbezoekje weer met fluoride is gaan poetsen, heeft ze geen last meer van gaatjes. Annabel licht toe: ‘Mensen moeten zelf een bewuste keuze maken, maar ik zou het afraden, omdat ik er geen fijne ervaring mee had.’

Annabel is niet de enige die poetst met tandpasta zonder fluoride, 16 procent van de ruim 17.000 door Radar ondervraagde mensen geeft namelijk aan deze tandpasta op dit moment te gebruiken. Nog eens 8 procent heeft dat eerder ook gedaan, in totaal heeft dus bijna een kwart (24%) van alle respondenten gepoetst met tandpasta zonder fluoride. Lees hier de volledige uitslag van de enquête. 

Producenten geven aan dat het afhangt van je voedingspatroon

Verslaggeefster Vanessa Ackah belt met verschillende producenten van natuurlijke tandpasta zonder fluoride. Zo geeft tandpastamerk Weleda aan dat alle tandpasta’s die ze hebben geen fluoride bevat. Ze zijn er van overtuigd dat als je een gezonde levensstijl hebt, je genoeg fluoride via je reguliere voeding binnenkrijgt. ‘Je kunt het gewoon twee keer per dag gebruiken, daarmee ben je zeker je tanden goed aan het poetsen.’

Holland&Barrett geeft ook aan dat het volgens hen afhangt van wat voor dieet je volgt: ‘Fluoride is voornamelijk nodig om bacteriën en schimmels te doden die zich in je mond bevinden, het hangt er dus vanaf of er daar meer of minder van zijn. Dus hoeveel je suiker eet.’

‘Het is onverstandig om tandpasta zonder fluoride te gebruiken’

Volgens de fabrikanten van de tandpasta’s kan het dus geen kwaad om te poetsen zonder fluoride. Maar Dagmar Else Slot, hoogleraar Preventie in de Mondzorg aan het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam, geeft aan dat het onverstandig is om tandpasta zonder fluoride te gebruiken: ‘Wij namens ACTA vinden het onverstandig om tandpasta zonder fluoride te gebruiken. Fluoride zorgt ervoor dat je tanden en kiezen goed sterk blijven en je niet zo bevattelijk bent voor tandbederf, oftewel voor gaatjes.’

Horrorverhalen op het internet

Als je op het internet struint, vind je allerlei horrorverhalen over fluoride zoals dat wanneer het in het water komt het dodelijk zou zijn. Of dat het juist slecht voor je tanden zou zijn en het de hersenontwikkeling op een negatieve manier zou beïnvloeden. Maar kloppen deze beweringen wel?

Fluoride is veilig voor het hele lichaam

Volgens Slot zijn deze beweringen onjuist. ‘Je moet het altijd met mate gebruiken, als je twee tubes per dag eet is het niet gezond, maar 9 liter water drinken is ook niet gezond. Fluoride tandpasta is gewoon veilig, niet alleen voor de tanden en kiezen, maar het is veilig voor je hele lichaam.

Dit is terug te zien in de aanbevelingen van mondzorgverleners, maar ook door onderzoek van de WHO naar de schadelijke effecten van fluoride. Hieruit blijkt dat deze zogenaamde effecten niet wetenschappelijk zijn bewezen.