background branding

Slechts 17% vindt nieuwe Parodontax verbetering, merk blijft achter verandering staan

handel-parodontax-tandpasta-oude-smaak-780.jpg

Leden van het Radar Testpanel zijn niet te spreken over de vernieuwde formule van Parodontax: slechts 17 procent vindt de smaak beter en het grootste gedeelte is gestopt met gebruik van de tandpasta. Dit blijkt uit ons onderzoek onder 6800 Parodontax-gebruikers; het bedrijf reageert op de bevindingen. 

Parodontax, in handen van het Britse concern Haleon (voorheen GSK), veranderde in 2019 de samenstelling van de tandpasta 'om de smaak aan te passen aan de voorkeur van consumenten'. De natuurlijke plant- en kruidenextracten moesten plaatsmaken voor aroma's, maar de werking zou volgens het bedrijf hetzelfde zijn gebleven. Daarover is toen veel te doen geweest: veel Parodontax-gebruikers vonden het namelijk géén verbetering. Dit jaar wordt de oude formule uitgefaseerd en nu veel mensen de gelegenheid hebben gekregen om de nieuwe formule uit te proberen, vragen we ze naar hun mening.

Flinke minderheid is daadwerkelijk overgestapt op nieuwe formule

Ruim 6800 mensen (39 procent van de deelnemers aan ons bredere onderzoek over tandverzorging) hebben Parodontax in de oude samenstelling gebruikt. Van deze groep gebruikt een minderheid, 28 procent, nu Parodontax in de nieuwe samenstelling. Slechts 17 procent vindt de smaak daadwerkelijk een verbetering. 
 
Ook met de claim dat de werking hetzelfde is gebleven, is minder dan de helft (41%) het eens. Nog eens 36 procent weet het niet. 5 procent vindt de werking beter, 18 procent vindt het minder. 

Vernieuwd? Ze besparen door de planten te vervangen door kunstmatige ingrediënten
 

Haleon: 'Het product biedt nog steeds de geweldige voordelen'

We hebben Haleon, de producent van Parodontax, om een reactie gevraagd. 'We betreuren het dat sommige van onze gewaardeerde Parodontax-gebruikers de bijgewerkte formuleringen, die we uitgebreid hebben getest in consumentenonderzoeken, niet naar hun smaak hebben gevonden. We hopen dat ze uiteindelijk de nieuwe smaak van ons product toch kunnen waarderen. Het product biedt nog steeds de geweldige voordelen voor tanden en tandvlees die ze van parodontax mogen verwachten', laat een woordvoerder weten. 
 
Jan Willem Vaartjes van de KNMT (beroepsvereniging van de tandarts, orthodontist en kaakchirurg) plaatste in 2019 al zijn vraagtekens bij de werking van Parodontax. De werkzame stof zou natriumcarbonaat zijn en volgens hem kan dat tandvlees iets gezonder maken, al is het effect klein en is niet bekend of dit ook op de lange termijn geldt. 'En al deze effecten vallen in het niet bij het schoonhouden van de tanden door middel van poetsen, stoken en rageren. Dat is veel belangrijker voor de gezondheid van het tandvlees dan het type tandpasta', zei hij destijds tegen Radar.

De volledige reactie van Parodontax lees je onderaan het artikel. 

Handel in oude Parodontax

De meeste ondervraagden die de oude samenstelling hebben gebruikt, namelijk 65 procent, gebruiken het merk nu helemaal niet meer. 8 procent gebruikt de oude samenstelling nog. Hoe krijgen ze dat voor elkaar? 
 
Sinds de wijziging in de formule is er handel ontstaan in tubes met de oude samenstelling. De meesten die de oude formule nog gebruiken, hadden zelf nog een voorraad. Wie nog weleens tubes van de oude samenstelling van Parodontax koopt, betaalt (of betaalde) daar in de aanbieding 10 euro per 3 tubes voor, maar prijzen als 6 of 7 euro of zelfs 10 euro per tube worden ook genoemd. Ook laat iemand weten dat de voorraad op de lokale markt inmiddels op is. Veel mensen zijn op zoek naar alternatieven. 

Volledige reactie Haleon over vernieuwde Parodontax

Haleon (voorheen bekend als GSK Consumer Healthcare) biedt een breed scala aan gespecialiseerde mondverzorgingsproducten waarvan klinisch bewezen is dat ze de effecten van vermijdbare mondgezondheidsproblemen verminderen. Sinds 1937 gebruiken mensen parodontax tandpasta om de oorzaak van tandvleesproblemen aan te pakken en de formulering is constant geëvolueerd om verbeterde producten te bieden die de gezondheid van het tandvlees ondersteunen.

Voldoen aan de behoeften en voorkeuren van onze consumenten met veilige, effectieve producten is onze eerste prioriteit, en we innoveren onze producten voortdurend in overeenstemming met veranderende smaken, regelgeving en nieuwe wetenschappelijke gegevens. Daarom voeren we bij het doorvoeren van wijzigingen aan ons product vaak consumententests uit om er zeker van te zijn dat een product update resoneert bij onze consumenten.

Met de meest recente update van de varianten Original, Whitening en Extra Fresh in de zomer van 2021 zijn we doorgegaan met het verfijnen van de smaak ingrediënten binnen onze formulering om de smaakacceptatie en gebruikerservaring van onze producten verder te vergroten, waardoor we mogelijk meer mensen op weg kunnen helpen naar gezond tandvlees en sterke tanden. Voor deze specifieke wijziging hebben we gebruikers/niet-gebruikers van parodontax gevraagd naar hun mening over de nieuwe formulering. De meerderheid van deze groep geeft aan dat deze formulering een verbeterde smaak heeft in vergelijking met de vorige formulering.

We betreuren het dat sommige van onze gewaardeerde parodontax gebruikers de bijgewerkte formuleringen, die we uitgebreid hebben getest in consumentenonderzoeken, niet naar hun smaak hebben gevonden. We hopen dat ze uiteindelijk de nieuwe smaak van ons product toch kunnen waarderen. Het product biedt nog steeds de geweldige voordelen voor tanden en tandvlees die ze van parodontax mogen verwachten.

De update van onze parodontax-formuleringen heeft betrekking op smaakstoffen en heeft geen invloed op de kwaliteit en werkzaamheid van parodontax-tandpasta. Het is klinisch bewezen dat onze unieke natriumbicarbonaat-formuleringen de oorzaak van bloedend tandvlees aanpakken. Ons merk parodontax is ontworpen om bloedend tandvlees te helpen stoppen en voorkomen, en dat is nog steeds het geval.

Over het onderzoek naar gebitsverzorging

De vragenlijst over gebitsverzorging is tussen 28 juni en 5 juli 2022 ingevuld door 17.680 mensen. De overgrote meerderheid is lid van het Radar Testpanel, een groep van ruim 75.000 consumenten die door heel het land wonen, van een divers opleidingsniveau. Wil je jouw ervaringen en meningen ook mee laten tellen? Aanmelden is gemakkelijk en gratis, en doe je via deze link: word ook panellid.