Tandplak verwijderen? Flosdraad werkt nauwelijks
Flossen, ragen en stoken allemaal verschillende manieren om het gebit te onderhouden en tandplak te verwijderen. Maar wat werkt nu wel en wat niet? Nicky Beukers tandarts en parodontoloog komt met een opmerkelijke constatering: flosdraad is namelijk helemaal niet zo effectief om tandplak te verwijderen.
Waarom tandplak verwijderen?
Tandplak is een laagje met bacteriën, dat iedere dag op onze tanden ontstaat. Aan de buitenzijde en binnenzijde van onze tanden en kiezen verwijder je het door tanden te poetsen. Maar Beukers zegt dat de tandenborstel niet bij de tandplak tussen de tanden en kiezen komt: ‘Dan is het wel belangrijk om aanvullend nog iets te gebruiken.’ Dit kunnen bijvoorbeeld ragers of stokers zijn.
Wat gebruiken consumenten?
Radar ging de straat op met producten die tandplak verwijderen en stelden consumenten de vraag: wat gebruik je om tandplak te verwijderen? De consument kon kiezen uit twee soorten ragers, houten tandenstokers en flosdraad.
Sommige consumenten gebruiken geen middelen om hun gebit extra te onderhouden naast tandenpoetsen. Zo zegt iemand:‘ Dat doe ik eigenlijk nooit, ik krijg ook nooit te horen dat ik moet stokeren of iets. Het is eigenlijk altijd wel goed, dus ik vind het prima.’
Anderen zijn juist erg gedreven en geven aan: ‘Flossen, stokeren en gaasjes, ik ben heel zorgzaam voor mijn gebit.’ Of iemand anders: ‘Houten stokers vind ik niet zo chill, maar met de rubberen stokers kom ik er goed tussendoor’.
Flosdraad niet effectief
Consumenten geven aan dat ze denken dat flosdraad een effectief middel is in het verwijderen van tandplak: ‘Ik denk dat flosdraad wel heel goed is om tandplak te verwijderen, alleen ik gebruik het zelf niet. Het wordt wel aangeraden.’ Een andere consument zegt: ‘Ik gebruik heel soms flosdraad, omdat het makkelijk is. En ik heb een spalkje, dus dat is chill’.
Dat flosdraad relatief veel wordt gebruikt blijkt ook uit een enquête die Radar hield. We vroegen alle respondenten naar andere manieren die zij, naast tandenpoetsen, gebruiken om hun gebit te onderhouden. Van de 17680 respondenten gebruikt net iets minder dan de helft, 49 procent flosdraad. Lees hier de volledige uitslag van de enquete.
Schade aan gebit door flosdraad
Toch kun je flosdraad beter niet gebruiken volgens Beukers: ‘Om het effectief te gebruiken moet je flosdraad heel erg dicht langs de tanden bewegen. Dat is heel lastig, het is bij jezelf bijna niet te doen. Dit zal daardoor ook niet effectief tandplak verwijderen, en het kan zelfs schade veroorzaken. Flosdraad zou ik afraden.’
Volgens Beukers hebben de nieuwste onderzoeken laten zien dat flosdraad tandplak niet effectief tandplak en daarmee geen zin heeft. ‘Althans het werkt niet goed doet, daarom adviseren wij altijd ofwel stokers of ragers.’ Flosdraad is uitsluitend zinvol bij het verwijderen van etensresten.
Het beste kun je gebruik maken van ragers en stokers om tandplak tussen de tanden en kiezen te verwijderen. ‘Ragers zijn dan voor de grotere ruimtes tussen tanden en kiezen. Een rager met borstelhaartjes kan aan de zijkant veel effectiever reinigen.’
Houten tandenstokers voor de kleinere ruimtes
Met een houten tandenstoker kun je volgens Beukers ook effectief reinigen, voornamelijk bij de kleinere ruimtes tussen de tanden en kiezen. Uiteindelijk is ieder gebit anders: ‘Bij mensen die bijvoorbeeld hele smalle ruimtes hebben tussen de tanden en kiezen, gaat een rager niet passen. Die is dan veel te groot, gebruik dan een houten tandenstoker.’
Een houten tandenstoker heeft een platte en een smalle kant. Je gebruikt de stoker door de platte kant naar het tandvlees te richten. Als het maar geen plastic stoker is volgens Beukers: ‘Plastic stokers kunnen geen plaque verwijderen en zijn daardoor niet effectief.’
Beukers zegt over het gebruik van zowel houten stokers als ragers: ‘Je masseert het vijf keer tegen de ene en vijf keer tegen de andere kant. Zo verwijder je tandplak en wordt het tandvlees gemasseerd. Ga zo van ruimte naar ruimte.’
Ragers worden het meeste gebruikt
In onze vragenlijst vragen wij alle respondenten naar andere manieren die zij, naast tandenpoetsen, gebruiken om hun gebit te onderhouden. Ragers worden het meest gebruikt, 67 procent maakt daar gebruik van. Op de tweede plek staan houten tandenstokers, die worden door 60 procent gebruikt.
Ook gebruiken mensen nog andere middelen naast tandenpoetsen om het gebit te onderhouden. Zo gebruikt 39 procent van de ruim 17 duizend respondenten mondwater. Een tongschraper wordt door 19 procent gebruikt en een waterflosser of monddouche wordt door 10 procent gebruikt. Dit zijn minder gebruikte manieren van mondverzorging.
8 procent van de respondenten heeft nog andere gewoonten; zoals gezonde voeding, wat ook een verschil maakt voor de gezondheid van je gebit. Er zijn ook mensen die naast tandenpoetsen niets gebruiken om de tanden te onderhouden, dit gaat om 6 procent van de ruim 17 duizend respondenten.
Waterpik of waterflosser
Een ander apparaat dat ook gebruikt wordt om tandplak te verwijderen is de waterpik of de waterflosser. Dit apparaat verwijdert voedselresten tussen de tanden. Volgens Beukers is dit ook niet effectief om tandplak te verwijderen, maar draagt het wel bij aan gezonder tandvlees: ‘In theorie geeft het geen weerstand tussen de tanden en kiezen en kan het daardoor niet tandplak verwijderen. Echte laten onderzoeken wel zien dat het effectief is bij gingivitis, dit is oppervlakkig ontstoken tandvlees, dat het leidt tot afname van bloeding van het tandvlees. En dus wordt het tandvlees gezonder.’
Op advies van Beukers wordt aangeraden om iedere dag iets extra’s te doen naast tandenpoetsen. Kies bij voorkeur dan voor ragers of stokers om tandplak te verwijderen en laat flosdraad achterwege. Mits je de broccoli of kruiden tussen je tanden wilt verwijderen.