'Nederlandse horeca moet verplicht kraanwater schenken'

kraanwater_628_03.jpg

Polluitslag

Moet in de horeca gratis kraanwater worden geschonken? Een meerderheid (55%) van de pollrespondenten van het Radar Testpanel ziet graag dat dit verplicht wordt. De poll is door bijna 9000 mensen ingevuld.

Nog eens 37 procent wil wel graag kraanwater kunnen drinken, maar vindt het redelijk als daarvoor een kleine vergoeding (bijvoorbeeld 50 eurocent) voor de service wordt gerekend. 8 procent vindt dat restaurants dat helemaal zelf moeten bepalen.

Ook op festivals

De vraag was afgelopen zomer weer eens opgeworpen door waterbedrijf Vitens. Het bedrijf startte de petitie 'Overal Kraanwater'. Deze is inmiddels door 100.000 mensen ondertekend. Hierbij gaat het niet alleen om gratis water in horecagelegenheden. Ook op festivals, evenementen en in openbare ruimtes zou het mogelijk moeten zijn om water uit de kraan te drinken in plaats van uit allerhande verpakkingen.

Vergoeding

De petitie heeft niet als doel om de horeca en andere organisaties te dwingen gratis kraanwater te schenken. Wat Vitens betreft mag er best een vergoeding tegenover staan, zolang er maar nergens 'nee' wordt verkocht.

Enkele reacties van mensen die de petitie ondertekenden:

'Ik ervaar het als gastvrij als ik ergens kraanwater kan drinken.'

'Ik vind dat het gratis moet zijn, maar wel naar redelijkheid. Alleen als je ook wat anders te drinken bestelt. Alleen water moet wel gewoon betaald worden.'

'Zal ook een hele hoop schelen in de omvang van plastic soup en andere afvaltroep.'

Kraanwater geweigerd

Uit onderzoek van Vitens blijkt dat in driekwart van restaurants kraanwater weleens geweigerd wordt om dat op tafel te zetten. Drinkwaterbedrijven gaan de komende tijd restaurants aansporen om altijd een karaf op tafel te zetten.

Lees ook de column van Iris Böhm over dit onderwerp.

Nieuwe poll

Meedoen aan de poll die nu online staat? Je doet mee via www.radartestpanel.nl. Ben je nog geen lid van het Radar Testpanel, maar wil jij wel je mening mee laten tellen via onze onderzoeken? Meld je via de intake-enquête gratis aan.