background branding

Neem je jaarlijks te veel contant geld op? Dan ga je flink betalen bij ABN AMRO

abn-amro-opnemen-04052021.jpg

ABN AMRO gaat kosten in rekening brengen bij klanten die meer dan 10.000 euro per jaar aan contant geld opnemen. Voor studentenrekeningen ligt de grens op 6.000 euro. Als je dit bedrag binnen een jaar hebt opgenomen, ga je vanaf dan vijf euro per transactie betalen plus 0,5 procent over het opgenomen bedrag. Dezelfde limieten gaan gelden voor het storten van contant geld. De nieuwe tarieven gaan in per 1 juli.

10.000 euro lijkt misschien veel, maar dit is 833 euro per maand en 192 euro op weekbasis. Als je altijd contant betaalt zou je hier best in de buurt van kunnen komen. Ook zou het kunnen dat je een keer een grote contante uitgave doet, zoals een aankoop via Markplaats, waardoor je nog sneller aan de limiet komt. En je hebt mensen die liever al hun geld contant hebben om grip te houden op hun uitgaven. Hoe dan ook is het goed om op de hoogte zijn van het feit dat deze limiet per 1 juli bestaat. 

Op ons forum is ook een discussie gestart over de tariefwijziging van ABN AMRO

'Bovenmatig gebruik van cash ontmoedigen'

In een reactie aan Radar laat ABN AMRO het volgende weten: 'Cash geld is onveiliger en het is makkelijker te gebruiken voor verkeerde doeleinden (witwassen, fraude etc). Dat wil de bank tegengaan. Vandaar dat we bovenmatig gebruik van cash willen ontmoedigen. Het ontmoedigen van cash geld is iets wat banken en toezichthouders belangrijk vinden.'

Op de website laat de bank weten dat klanten alternatieven kunnen overwegen als vaker betalen met de pinpas of overboeken via online bankieren. 

Tariefwijzigingen op een rij

Hieronder vind je per rekening vanaf welk bedrag en hoeveel je gaat betalen voor opnemen of storten van contant geld. 

Betaalrekening

  • Opnemen: boven de 10.000 euro betaal je 5 euro per transactie + 0,5% van het opgenomen bedrag.
  • Storten: boven de 10.000 euro betaal je 5 euro per transactie + 1% van het gestorte bedrag.

Studentenrekening

  • Opnemen: boven de 6.000 euro betaal je 5 euro per transactie + 0,5% van het opgenomen bedrag.
  • Storten: boven de 6.000 euro betaal je 5 euro per transactie + 1% van het gestorte bedrag.

Jongerengroeirekening

  • Opnemen: boven de 2.000 euro betaal je 5 euro per transactie + 0,5% van het opgenomen bedrag.
  • Storten: boven de 2.000 betaal je 2,50 euro + 1% van het gestorte bedrag. 

De tarieven gelden per rekeninghouder, dus de bedragen worden bij elkaar opgeteld als je meerdere rekeningen hebt.

Ook de tarieven voor geld opnemen in het buitenland zijn veranderd. Op de website van ABN AMRO vind je een overzicht van alle wijzigingen

Kun je zelf iets doen?

Het is in ieder geval goed om je hiervan bewust te zijn. Ben jij iemand die vrijwel alles contant betaalt, of komt er een grote contante uitgave aan? Dan is de limiet iets voor jou om op te letten. Overigens krijg je van de bank bericht als je op 50, 75 en 95 procent van de limiet zit. 

Verder zou je kunnen overwegen om wat minder gebruik te maken van contant geld, door wat vaker te betalen met je pinpas of online bankieren. Uiteraard staat het je ook altijd vrij om van bank te wisselen.

Steeds minder geldautomaten

Gebruik van contant geld wordt steeds meer ontmoedigd, terwijl hier nog wel behoefte aan is. Zo vindt twee derde van ruim 2100 deelnemers aan onze poll dat er in de eigen buurt onvoldoende mogelijkheden zijn om geld op te nemen. 'Alsof je crimineel bent als je cash geld bent', laat een deelnemer weten. Lees hier de volledige uitslag van onze poll over opnemen van geld

Update

ABN AMRO wijzigt limieten

Eerder communiceerde de bank een limiet van 10.000 euro per jaar, maar dat is nu aangepast naar 12.000 euro. Dit komt neer op 1.000 euro per maand en zo'n 230 euro per week.