Nepproducten aangeboden op bol.com

bol.com-nepartikelen-780.jpg

Duizenden nepproducten zijn in de afgelopen jaren aangeboden via bol.com. Het gaat onder meer om accu's, koptelefoons en oplaadsnoertjes voor mobiele telefoons. Vervalsingsbestrijder React heeft twintig zaken aangespannen tegen verkopers, meldt het AD.

'Merkproducten worden eerst uitvoerig getest, terwijl namaakproducten uit allerlei fabriekjes komen die maar wat in elkaar flansen', zegt Bjørn Grootswagers van React, voorheen Stichting Namaakproducten.

Grootwagers schrikt van de hoeveelheid nepartikelen die worden aangeboden op bol.com. Hij zegt tegen het AD: 'Voorzichtigheidshalve ga ik uit van duizenden, maar dit kunnen er ook meer zijn'.

Verkopers zeggen tegen het AD dat bol.com weinig doet tegen de verkoop van nepproducten.

Bol.com: Voorwaarden voor verkooppartners

Bol.com erkent dat verkopers zich soms niet aan de regels houden, maar herkent zich niet in het aantal 'duizenden'. 'Wij hebben daar geen informatie over', aldus de webwinkel.

Bol.com laat aan Radar weten voorwaarden te hebben opgesteld voor verkooppartners. Hierin staat onder meer dat je geen nepartikelen mag verkopen. Volgens een woordvoerder komt het ' een enkele keer voor dat een verkoper zich niet aan onze voorwaarden en/of de wet houdt.'

Bol.com schrijft niet actief dagelijks iedere verkoper te controleren op het naleven van die voorwaarden. 'Wij vertrouwen erop dat verkopers op de juiste manier handelen en niet bewust voorwaarden en wetten overtreden.'

Kom je er na bestelling achter dat het om een namaakartikel gaat, dan kun je deze (met aankoopbon) binnen de zichttermijn weer retourneren, benadrukt bol.com.

Hoe herken je nepartikelen?

Grootswagers geeft enkele tips:

  1. Als iets te mooi is om waar te zijn, is dat vaak ook zo;
  2. Wees alert bij aanprijzingen als 'goede kwaliteit' of 'vergelijkbare kwaliteit';
  3. Wees ook op je hoede als iemand alleen een voornaam gebruikt of op dubieuze plaatsen wil afspreken om de goederen af te leveren;
  4. Twijfel je over de echtheid? Neem contact op met de fabrikant en stel kritische vragen. Je kunt ook bellen met het merk waarvoor het product zich uitgeeft (bijvoorbeeld Apple / Samsung);
  5. Zie je dat namaakartikelen worden aangeboden? Je kunt het melden bij React.

Breng ook webshop op de hoogte

Bol.com heeft geen samenwerkingsovereenkomst met React, en krijgt dus niet standaard een melding als een partij wordt aangesproken op de verkoop van replica's. Het is dus verstandig ook de webwinkel in kwestie - bijvoorbeeld bol.com - op de hoogte te brengen.

Radar Radio besteedde afgelopen zaterdag aandacht aan nepartikelen verkocht via Marktplaats. Luister het onderwerp hier terug.

Bron: ANP MediaWatch / AD / Radar