Net gewassen, maar toch die muffe geur? Zo komt dat en zo kom je er vanaf

was.jpg

Heb je net je donkere was gedaan, een frisse wasverzachter erbij, komen je kleren er toch weer stinkend uit. Hoe komt dit? En waarom gebeurt dit vooral bij donkere was?

Waarom blijft die geur hangen?

Dat juist donkere was soms zo vreemd ruikt na het wassen, komt mede door de samenstelling van de stof. Er zitten vaak synthetische weefsels in, en die zijn gevoeliger voor vieze geurtjes. Daarom blijft een zweetlucht ook ‘beter’ hangen in een donker kledingstuk. 

Niet alleen de stof zelf draagt bij aan de soms onaangename geurtjes. Ook de wasmachine doet een duit in het zakje. Veel mensen gebruiken immers zuinige programma’s. Dat is natuurlijk beter voor het milieu, maar hierdoor blijven er wel vaker restjes wasmiddel en wasverzachter in de wasmachine achter. Deze smurrie gaat langzaam schimmelen en dat ruikt niet lekker. 

Reinig de wasmachine

De samenstelling van de donkere was kun je natuurlijk niet veranderen, maar je kunt de wasmachine wel schoonmaken. Dat doe je zo: draai eens in de zoveel tijd (veel mensen houden eens per maand aan) een lege wasmachine op de heetste stand. Dit spelt de leidingen schoon. Je kunt ervoor kiezen om wat natuurazijn in het bakje voor de wasverzachter te gieten voordat je het programma laat beginnen. Let op dat je echt natuurzijn gebruikt, en geen schoonmaakazijn. Dat beschadigt de rubbers. 

Deurtje open laten staan

Is het programma afgelopen? Laat het deurtje van je schoongespoelde machine open staan. Sowieso is dit handig om te doen na elke was. Hierdoor kan de binnenkant goed opdrogen en krijgen schimmels minder kans. 

Laat kleding weken

Wat ook helpt om de geur van jouw vers gewassen wasgoed te verbeteren, is je kleding vooraf weken. Hiervoor kun je wél schoonmaakazijn gebruiken. Laat de kledingstukken waar een nare geur aan hangt ongeveer 2 uur voordat je ze in de wasmachine doet staan in een emmer met lauw water en een scheut schoonmaakazijn. De geur wordt hierdoor geneutraliseerd, waardoor je gehele was uiteindelijk beter ruikt.