Netbeheerders compenseren gedupeerde klanten

Radar besteedde, samen met Vereniging Eigen Huis, aandacht aan de problemen met te grote gasmeters. Veel huishoudens hebben een grotere meter dan noodzakelijk en betaalden hier jarenlang teveel voor. Netbeheerders hebben bekend gemaakt gedupeerde klanten te compenseren.

In 2005 werd voor gas het capaciteitstarief ingevoerd. Vanaf dat moment betaal je niet alleen voor je gebruik, maar via het vastrecht ook voor de grootte van je gasmeter. De meeste huishoudens hebben voldoende aan een G4 of een G6 gasmeter, maar in enkele gevallen heb je een grotere gasmeter nodig als je bijvoorbeeld een zwembad hebt of een gassauna. Radar ontdekte samen met Vereniging Eigen Huis dat veel huishoudens onnodig een te grote gasmeter hebben en daar dan ook teveel voor betalen.

In onze uitzending van 21 januari beloofden twee grote netbeheerders Enexis en Liander dat ze de te grote meters kosteloos gaan vervangen en hun klanten actief op de hoogte gaan brengen van het probleem. Netbeheerders gaan daarnaast per geval bekijken wat er met de teveel betaalde netbeheerkosten moet gebeuren.

Om zeker te weten dat de netbeheerders zich aan de gemaakte beloften houden, kondigde Radar een paar weken later aan een aantal klanten te gaan volgen. Wordt de meter inderdaad kosteloos vervangen en hoe gaat het met de restitutie van de teveel betaalde netbeheerkosten? En dat heeft effect gehad. De drie grote netbeheerders, Liander, Enexis en Stedin hebben aangegeven dat ze naast het kosteloos vervangen van de meters ook de teveel betaalde netwerkkosten gaan compenseren aan de klant.

Dit proces is inmiddels in werking gezet: enkele klanten hebben het teveel betaalde geld al terug gekregen. Anderen worden hiervan nog op de hoogte gebracht. Ook klanten van de kleinere netbeheerders worden gecompenseerd. De kleinere netbeheerders kijken meer naar de persoonlijke situatie, maar ook hier krijgen klanten hun geld terug als ze onterecht teveel betaald hebben.

Radar is natuurlijk benieuwd hoe dit hele proces verloopt. Loopt het bij jou alsnog mis? Mail het ons dan ([email protected]).

Bron: TROS Radar