Te grote gasmeter?

Stel: je moet meer betalen voor een glas melk, omdat je dat uit een groter glas drinkt dan gebruikelijk. Of je moet extra betalen aan de pomp, omdat er een extreem grote tank in je auto zit. Dat klinkt raar, maar bij je gasmeter kan dat zomaar aan de orde zijn. Wanneer je in het bezit bent van een grote gasmeter, betaal je daar extra voor, ook al maak je daar geen gebruik van.

Gasmeters werden in de jaren ’50 in Nederland geïntroduceerd. Nederland ging massaal over van lichtgas, naar aardgas. Overal werden nieuwe leidingen aangelegd en kwamen er gasmeters. Door de gasmeter werd het mogelijk om consumenten te laten betalen voor het verbruik. Deze situatie bleef min of meer gelijk tot 2005. In 2005 werd voor gas het capaciteitstarief ingevoerd. Vanaf dat moment betaalde je niet alleen voor je gebruik, maar via het vastrecht ook voor de grootte van je gasmeter.

Sinds een aantal jaren zijn de energiemaatschappijen (de leverancier) en de netbeheerder, die het netwerk onderhouden, gescheiden. Bij de leverancier reken je het verbruik af, het aantal kub gas dat je hebt verbruikt. Het vastrecht reken je af met de netbeheerder en betaal je dus meer voor een grotere meter.

In Nederland zijn zo’n 5 soorten gasmeters in omloop; G4, G6, G10, G16 en G25. De eerste twee zijn meestal afdoende voor een gewoon huishouden. In een enkel geval heeft iemand een grotere meter nodig, bijvoorbeeld wanneer iemand een zwembad heeft of een gassauna. In de meeste gevallen volstaat dus een G4 of G6 gasmeter.

De familie de Leeuw uit Puiflijk had zo’n grotere gasmeter, een G16. Dit stond in hun geval ook vermeld op de jaarafrekening, maar dat ze daar ook meer voor moesten betalen was ze niet duidelijk. In het geval van familie de Leeuw betaalden zeven jaar lang ze een paar tientjes extra per maand. Dat heeft ze ongeveer €3500,- gekost. En dat voor een gasmeter die ze eigenlijk niet nodig hebben.

En zij zijn niet de enige met een te grote gasmeter. Uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis blijkt dat 6% van de Nederlanders een te grote gasmeter heeft. Honderdduizenden huishoudens betalen voor een capaciteit die ze niet nodig hebben en niet gebruiken.

Saskia Meulendijks uit Rotterdam kwam er dankzij het onderzoek achter dat ze een grote gasmeter heeft, een G16. In haar geval stond daar niets over vermeld op de jaarafrekening. Op haar meter staat het wel vermeld, maar ze had geen idee wat dat precies inhield en al helemaal niet dat ze daar extra voor betaald.

De capaciteitsverhoging werd in 2004 onder andere aangekondigd door een advertentie in regionale dagbladen, maar veel mensen hebben deze advertentie over het hoofd gezien. Toch was die aankondiging voor de geschillencommissie voldoende en werd een klacht van de familie de Leeuw afgewezen. Zij hadden volgens de geschillencommissie op de hoogte moeten zijn van de regels en zelf een nieuwe gasmeter moeten vragen. Inmiddels heeft de familie de Leeuw de gasmeter laten vervangen.

Saskia Meulendijks wil ook wel een kleinere meter, maar wil daar eigenlijk niet voor betalen, omdat ze al die jaren teveel heeft betaald. In de studio reageren twee van de grotere netbeheerders: Liander en Enexis.

Wil je zelf checken of je een te grote gas- of elektriciteitsaansluiting heeft? Dan kan je terecht op de website van Vereniging Eigen Huis. Je kunt dit ook doen op de website van Enexis en Liander. Als je een G4 of G6 hebt, betaal je niet extra.

Forumreacties

17
  • Door Radar

Stel dat de melk die je drinkt, duurder is in een groot glas dan in een klein glas. Of dat je meer belasting moet betalen naarmate je een grotere tv bezit. Gelukkig is dat niet zo, maar waarom rekenen netbeheerders dan wel kosten voor de grootte van je gasmeter? Ook als je die helemaal niet nodig hebt? Maandag 21 januari in Radar, om 20.30 uur bij de TROS op Nederland 1

  • Door witte angora

Stel dat de melk die je drinkt, duurder is in een groot glas dan in een klein glas. Of dat je meer belasting moet betalen naarmate je een grotere tv bezit. Gelukkig is dat niet zo, maar waarom rekenen netbeheerders dan wel kosten voor de grootte van je gasmeter? Ook als je die helemaal niet nodig hebt? Maandag 21 januari in Radar, om 20.30 uur bij de TROS op Nederland 1
De vergelijking klopt niet volgens mij... Niet de melk is duurder, maar het grotere glas waar de melk in zit. En niet de belasting wordt hoger omdat de tv groter is; de grotere tv is duurder dan een kleinere. Waarbij er op die duurdere uiteraard wel meer BTW zit. Maar het BTW-percentage is voor tv's ten allen tijde gelijk. En dat vindt Radar vreemd? Dat een grotere gasmeter duurder is dan een kleinere? Ook als je hem niet nodig hebt?

  • Door Ulfman

Wij schijnen al 25 jaar een te grote meter te hebben, eind 2012 kwam dit aan het licht en we wachten nu op een nieuwe meter. Deze is aangevraagd. Vandaag telefoontje van ENEXIS gehad met een heel goede oplossing van het probleem van de te grote gasmeter. Inmiddels is de meter vervangen en zelfs de installatie kosten worden vergoed! Lof voor de manier van oplossen van dit probleem.