Te grote gasmeters - hoe nu verder?

In de uitzending van 21 januari lieten we zien dat Nederlanders vaak te veel betalen voor hun energierekening, zonder dat zij dat weten. De oorzaak: een te grote gasmeter.

Er zijn in Nederland vijf soorten gasmeters. Voor een gewoon huishouden volstaat in de meeste gevallen een G4- of G6-gasmeter. Maar wat blijkt? Er zijn ook huizen met een veel grotere meter, zoals een G10, G16 of zelfs G25.

In 2005 is het capaciteitstarief voor gas ingegaan. Vanaf dat moment betaalde je voor de grootte van je meter. Met een grote gasmeter betaal je onnodig veel voor je netbeheer. Dat teveel kan in de loop der jaren wel oplopen tot duizenden euro's.

In onze uitzending van 21 januari zaten de netbeheerders Liander en Enexis aan tafel. Zij gaven aan de meters kosteloos te zullen vervangen en per geval te kijken naar de te veel betaalde netbeheerkosten.

Volgens Vereniging Eigen Huis (VEH) lijkt het erop dat 6 procent van de huisbezitters hetzelfde probleem heeft. VEH stuurde dan ook een brief naar alle netbeheerders en de politiek om aandacht te vragen voor dit probleem. Inmiddels zijn we een paar maanden verder en hebben de netbeheerders gereageerd. Manon van Essen van VEH legt uit wat deze reactie inhoudt.

Radar en Vereniging Eigen Huis blijven dit verhaal volgen. Er spelen nu twee dingen:

 - Ten eerste kondigt Radar aan een aantal mensen, die klant zijn bij verschillende netbeheerders, te volgen. Wordt de meter inderdaad kosteloos vervangen en hoe gaat het met de restitutie van de teveel betaalde netbeheerkosten?

- Daarnaast opent VEH een meldpunt. Hier kun je goede en slechte ervaringen kwijt over het vervangen van de meter.

Forumreacties

2
  • Door Radar

Op 21 januari lieten we zien dat vele Nederlanders teveel betalen voor hun energierekening. De reden: een té grote gasmeter. Wat is er sindsdien gebeurt? Maandag in Radar, 20:30 bij de TROS op Nederland 1.

  • Door alexander polder

Het probleem wordt wel wel bij de netbeerden neer gelegd, maar het zit wel anders. Ik weet uit praktijk ervaring dat het anders in elkaar zit. 25 jaar geleden hadden de ketels die toen werden geplaatst een zeer slecht rendament. Om in de huizen waar deze problemen over het algemeen voordoet de boel warm te stoken moest er een grote hoeveelheid gas gebruikt worden. Dan komt het moment dat de ketel aan vernieuwing toe is, er wordt dan een HR ketel geplaatst, deze vebruikt veel minder gas. De installateur is dan verantwoorderlijk om de klant te informeren wat de cappaciteit is van de nieuwe keten en een advies te geven aan zijn klant om de meter te laten verlichten. De netbeerder weet niet wanneer er een ketel wordt vervangen, dus de G10 of G16 blijft gewoon hangen en berekend. 😡 😂 😂