background branding

Nibud doet oproep aan banken: 'Houd opnemen van contant geld gratis'

nibud-contant-geld-22062021.jpg

Banken moeten klanten niet laten betalen voor het opnemen van contant geld. Dit stelt het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) in een reactie op de tariefwijziging bij ABN AMRO.

ABN AMRO rekent vanaf 1 juli kosten voor het opnemen van contant geld. Als je in een jaar meer dan 12.000 hebt gepind, betaal je daarna per transactie vijf euro plus 0,5 procent van het opgenomen bedrag.

'Mensen niet dwingen om digitaal geld te gebruiken'

Het Nibud, dat mensen voorlichting geeft over de financiële huishouding, is tegen deze ontwikkeling. Het instituut geeft aan dat er nog veel mensen zijn die uitsluitend gebruik maken van cash, zoals laaggeletterden of digibeten. Ook zijn er mensen die het liefst al hun geld contant te hebben om grip op hun uitgaven te houden. 'Het Nibud vindt daarom dat mensen niet gedwongen moeten worden om digitaal geld te gebruiken, wanneer contant geld nog steeds een wettig betaalmiddel is.' 

Volgens het Nibud zijn er geen goede alternatieven voor mensen die om wat voor reden dan ook liever geen gebruik maken van digitaal geld. En tot die er niet zijn, moeten mensen niet belast worden met een 'gebruikersboete' als ze de voorkeur geven aan contant geld, aldus het Nibud. 

Minister Hoekstra noemt het 'teleurstellend'

Demissionair minister Wopke Hoekstra (Financiën) vindt het teleurstellend dat ABN AMRO klanten gaat laten betalen voor het opnemen van contant geld. Ook de Consumentenbond reageerde al afkeurend op de tariefwijziging van de bank. 

'Cash geld is onveiliger en het is makkelijker te gebruiken voor verkeerde doeleinden Vandaar dat we bovenmatig gebruik van cash willen ontmoedigen', liet ABN AMRO destijds in een reactie aan Radar weten. 

Ook betalen bij andere banken?

Radar vroeg andere banken of ze plannen hebben om kosten in rekening te brengen bij consumenten voor het opnemen van contant geld. Lees hier hoe de banken reageren.

 Bron: Nibud