Nieuwe dienstregeling bij NS: wat verandert er voor jou?

ns-dienstregeling-aangepast-04122019.jpg

De nieuwe dienstregeling van de Nederlandse Spoorwegen (NS) gaat in op zondag 15 december. In dit artikel lees je een aantal belangrijke veranderingen.

Er treden bij sommige trajecten veranderingen op in het aantal treinen, waardoor de drukte en de reistijd kunnen verschillen. Er worden ook vertrek- en aankomsttijden gewijzigd. Tot slot zijn er aantal grote werkzaamheden aan het spoor aangekondigd. 

Aantal treinen op traject

Om de drukte te beter te spreiden worden er op een aantal trajecten extra treinen ingezet. Zo gaan er op het traject Amersfoort Centraal - Utrecht Centraal twee extra intercity’s rijden, waardoor het totaal nu komt op zes treinen per uur. Deze twee extra treinen rijden in Utrecht door naar Den Haag Centraal.

Ook worden er bij trajecten rondom Amersfoort meer sprinters ingezet, waardoor de reistijd richting Utrecht en Schiphol tot een half uur korter kan worden. 

Reistijd

Met de aangepaste dienstregeling wordt de reistijd op een aantal trajecten korter. De grootste winst wordt behaald tussen Leeuwarden en Zwolle, waar je met de nieuwe dienstregeling zo'n 8 minuten sneller zal zijn. 

De reizigers die gebruik maken van de aansluiting in Meppel tussen de Sprinter uit Groningen op de Sprinter naar Leeuwarden, moeten rekening houden met een extra reistijd van zo’n 20 minuten. 

Gewijzigde vertrektijden

Op werkdagen gaat de eerste intercity tussen Lelystad, Amsterdam Zuid en Schiphol een uur eerder rijden. Die vertrekt nu om 05:43 vanuit Lelystad. 

Het zal niet meer mogelijk zijn om op Utrecht Centraal vanuit Groningen, Leeuwarden en Zwolle over te stappen op de Intercity naar Den Haag Centraal. Het beste alternatief is om een via de Hanzelijn de rechtstreekse verbinding te pakken. 

Spoorwerkzaamheden

Er zijn onder anderen grote werkzaamheden aangekondigd rondom Den Haag Centraal en op de hogesnelheidslijn tussen Rotterdam en Dordrecht/Breda. 

Buitenlandse trajecten

Er zijn ook een aantal veranderingen voor buitenlandse trajecten, die vind je op de site van de NS

Voor 95 procent nauwelijks verandering

Volgens de NS verandert er voor 95 procent van de treinreizigers nauwelijks iets. In dit artikel zijn een aantal belangrijke veranderingen genoemd; alle overige wijzigingen vind je op de website van de NS.

Bron: NS / Treinenweb