Nieuwe manieren inloggen bij de overheid

inloggen_780_2508.jpg

Het kabinet wil nieuwe manieren proberen om in te loggen bij de overheid. Nu kan dat alleen nog met DigiD, door een gebruikersnaam en een wachtwoord in te vullen. Uiteindelijk moet het ook kunnen met de identiteitskaart en het rijbewijs of een app of bankpas.

Plaatsvervangend minister van Binnenlandse Zaken Stef Blok schrijft dat donderdag in een brief aan de Tweede Kamer.

Positieve resultaten na test

Het gebruik van identiteitskaarten en rijbewijzen met een chip is inmiddels getest. De resultaten zijn positief en daarom wil het kabinet de nieuwe manieren om in te loggen gaan accepteren.

Hogere betrouwbaarheid

De nieuwe inlogmethodes voldoen volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken aan hogere betrouwbaarheidseisen. Veiliger inloggen maakt uiteindelijk nieuwe online diensten mogelijk. Een voorbeeld daarvan is het inzien van persoonlijke gegevens.

Makkelijker en eenvoudiger inloggen

Blok wil hiermee bereiken dat mensen op een 'makkelijke manier en met middelen die eenvoudig zijn zaken kunnen doen met de overheid'. Maar het is niet zo dat burgers in de toekomst met een bankpas alles bij de overheid kunnen doen. 'Voor een aantal toepassingen willen we echt het allerhoogste veiligheidsniveau. Mensen moeten gerust zijn dat hun gegevens bij de overheid altijd veilig zijn.'

Bron: ANP