Kritiek op nieuw inlogsysteem bij de overheid

digid.jpg

De plannen voor een nieuwe manier om in te loggen bij de overheid stuiten op kritiek. Er is nog veel onduidelijk over het nieuwe systeem van digitale identificatie, bijvoorbeeld over de kwetsbaarheid en de kosten.

Dat stelt de Algemene Rekenkamer donderdag. Het DigiD wordt voornamelijk gebruikt als burgers en bedrijven zich identificeren voor bijvoorbeeld de belastingaangifte of het aanvragen van een toeslag. Vorig jaar gebeurde dat ruim 200 miljoen keer. Maar DigiD en andere huidige middelen blijken te kwetsbaar. De overheid wil een nog veiliger systeem, dat betrouwbaar en altijd beschikbaar is.

Eisen van nieuwe middelen

Volgens de Rekenkamer is nog niet besloten aan welke eisen nieuwe middelen moeten voldoen, maar ook niet hoe het zit met de bescherming van de privacy en het toezicht. De controleurs vragen zich ook af of het de bedoeling is dat een burger uiteindelijk over één of meerdere middelen beschikt.

Onduidelijkheid totale kosten

Het is verder onduidelijk wat de totale kosten zullen zijn. Voor dit en volgend jaar is 23 miljoen euro extra uitgetrokken om het nieuwe systeem te ontwikkelen. Ook is het nog niet helder of burgers later moeten betalen voor elke keer dat zij inloggen of als zij een nieuw pasje bestellen.

Besluitvorming in de Tweede Kamer

De Tweede Kamer kan op dit moment moeilijk beoordelen of de besluitvorming door het kabinet over vernieuwing van het huidige DigiD op orde is, concludeert de controle-instantie.

Bron: ANP