Nieuwe proef NS: het verhuren van elektrische fietsen

31meielektrischefiets.jpg

De NS wil in de zomer een proef beginnen met de verhuur van elektrische fietsen. Een jaar lang wil de vervoerder testen of de zogenoemde OV-ebikes bij gebruikers in de smaak vallen. De NS zegt dat reizigers al vaker om elektrische fietsen hebben gevraagd. Vier stations zullen in die maanden uitgerust zijn met dertig elektrische fietsen.

Een e-bike moet 10 euro per 24 uur gaan kosten. Op welke stations de elektrische fietsen komen te staan, is nog niet bekend. Het idee voor de proef heeft de NS voorgelegd aan consumentenorganisaties, ProRail en gemeenten. Die reageerden positief, vertelt de woordvoerster van de NS. Het definitieve besluit moet nog wel genomen worden.

Diefstal elektrische fiets is risico, maar gps-tracker biedt een oplossing

Diefstal van de elektrische fietsen kan een risico zijn, erkent de NS. De fietsen worden uitgerust met een gps-tracker. Bij vermissing of diefstal kan de fiets daarmee teruggevonden worden.

Ook wil de NS deze gps-informatie tijdens de proef gebruiken voor onderzoek. Hiermee kan informatie over bijvoorbeeld de reisafstanden, de locatie van de fiets en de snelheid in kaart worden gebracht. Om de privacy van de consumenten te bewaren, worden de persoonsgegevens en locatiegegevens apart opgeslagen, garandeert de vervoerder. Daardoor weet de leverancier waar de elektrische fiets in kwestie is, maar niet wie op de fiets zit. De NS weet wie op de elektrische fiets zit, maar niet waar die is.

Bron: ANP