Nieuwe verkeersregels in Frankrijk: wat je moet weten voor vertrek

Ben jij van plan deze zomer met de auto naar Frankrijk te gaan? Dan moet je rekening houden met nieuwe regels op de weg. Het land heeft in 2025 flink wat wijzigingen doorgevoerd op het gebied van milieu, snelheid en verkeersgedrag. Wie niet goed voorbereid is, kan tegen hoge boetes aanlopen. Dit zijn de belangrijkste veranderingen voor automobilisten.
Strengere milieuzones en Crit’Air-sticker
De nieuwe verkeersregels richten zich vooral op milieubeleid, dat Frankrijk flink heeft uitgebreid. Zo moeten alle steden met meer dan 150.000 inwoners sinds begin dit jaar een milieuzone (ZFE) hebben. In deze zones is een Crit’Air-sticker verplicht, die aangeeft hoe vervuilend je voertuig is.
Het Crit’Air-vignet is een milieusticker die in Frankrijk verplicht is in steeds meer steden en regio’s. Je auto hoort in een bepaalde klasse, genummerd van 0 tot 5 op basis van brandstoftype en leeftijd. Zonder de (juiste) sticker mag je sommige milieuzones niet in, of riskeer je een boete.
Hij kost 4,91 euro, is gekoppeld aan je kenteken en is te bestellen via de officiële Franse website (rechtsboven op de pagina kun je de taal aanpassen). Je plakt de sticker aan de binnenkant van je voorruit.
In deze steden heb jij een sticker nodig
Grote steden hadden al een langere tijd milieuzones: Aix-en-Provence, Grenoble, Lyon, Marseille, Montpellier, Nice, Parijs, Reims, Rouen, Saint-Étienne, Straatsburg, Toulon, Toulouse.
Naast die bekende zones zijn er in 2025 dertig nieuwe steden bij gekomen waar je niet met elke auto mag rijden: Amiens, Angers, Annecy, Avignon, Bayonne, Béthune, Bordeaux, Brest, Caen, Chambéry, Dijon, Douai-Lens, Dunkerque (Duinkerken), Annemasse, Le Havre, Le Mans, Lille (MEL), Limoges, Metz, Mulhouse, Nancy, Nantes, Nîmes, Orléans, Pau, Perpignan, Rennes, Tours en Valenciennes.
Benzineauto’s van voor 2006 en diesels van voor 2011 worden in veel van deze steden geweerd. In Parijs geldt dit verbod op werkdagen tussen 8.00 en 20.00 uur.
Niet meer stoppen bij tolpoortjes
Op steeds meer Franse snelwegen hoef je niet meer te stoppen bij tolpoortjes. Via het zogenaamde ‘free flow’-systeem worden je kenteken en het traject dat je hebt gereden automatisch geregistreerd.
Heb je geen tolbadge? Dan moet je je kenteken zelf registreren of bij een automaat langs de weg betalen. Doe je dat niet, dan kun je een boete verwachten. Kijk voor meer informatie en het aanvragen van een tolbadge op deze pagina van de ANWB.
Nieuwe maximumsnelheden
In meer stedelijke gebieden zijn de snelheidslimieten aangescherpt, vooral om luchtkwaliteit en verkeersveiligheid te verbeteren. Let op je snelheid, want flitspalen zijn in grote getalen langs de weg te vinden.
Op de Parijse ringweg, de Boulevard Périphérique, geldt sinds eind 2024 een lagere maximumsnelheid van 50 km/u. Hier is een milieusticker ook verplicht, net als op andere ringwegen.
Verbod op filefilteren voor motorrijders
Belangrijk voor motorrijders die met hun tweewieler naar Frankrijk gaan: filefilteren in de stad is niet langer toegestaan. Sinds 1 januari is filefilteren verboden op hoofdwegen binnen de bebouwde kom. Buiten de stad, zoals op snelwegen, mag het nog wel. Overtreders riskeren een boete van 135 euro.
Het laatste wat je wilt is thuiskomen van vakantie en verrast worden met boetes op de deurmat. Zorg dus dat je de nieuwe verkeersregels kent, zodat je niet voor vervelende verrassingen komt te staan. Zo kun je zorgeloos genieten van je rit richting het zuiden.