Nieuwe vloer kopen? Houd hier rekening mee!

houttt91038790_l.jpg

Een comfortabele, warme tapijtvloer? Of juist een rustieke, tijdloze houten vloer? Elk type vloer heeft zo zijn voor- en nadelen. Van stof tot prijs en van onderhoud tot schadegevoeligheid. Maar welk type vloer past het beste bij jouw wensen?

Radar zet de voor- en nadelen voor je op een rij.

Laminaat

De goedkope prijs is meteen een van de voordelen van laminaat. Voor tien euro per vierkante meter kun je over het algemeen al een mooie vloer (laten) leggen. Bij de duurdere varianten kom je uit op zo’n dertig euro per vierkante meter. 

Daarnaast is laminaat onwijs makkelijk te onderhouden. Kort stofzuigen en even dweilen en je vloer is weer mooi schoon. Een echte grondige schoonmaak is eigenlijk niet nodig. Laminaat is dus perfect voor mensen die weinig tijd hebben voor extensief onderhoud aan de vloer. Ook is deze vloersoort vochtbestendig, heb je veel keuze uit verschillende kleuren, typen en materialen en is het makkelijk zelf aan te leggen.

Daar staat tegenover dat er wat comfort mist bij laminaat. Dit type vloer is een stuk minder warm en zacht dan tapijt, waardoor het voor een slaapkamer niet per se ideaal is. Ook is dit type vloer zeer gevoelig voor krasvorming en is het behoorlijk gehorig. Dit type vloer is over het algemeen zeer geschikt voor woonkamer en keuken. 

Voordelen: goedkoop, makkelijk te onderhouden, vochtbestendig, ruim aanbod
Nadelen: gebrek aan comfort, krasvorming, gehorig

Tapijt

Tapijt is over het algemeen iets duurder dan laminaat, maar nog altijd behoorlijk goedkoop. Gemiddeld geef je tussen de twintig en veertig euro per vierkante meter uit voor een tapijtvloer. Daarnaast is tapijt lekker warm en voelt het zeer comfortabel aan.

Het grootste nadeel van tapijt is dat vlekken lastig weg te krijgen zijn. Daarnaast is de schoonmaak van tapijt een stuk intensiever dan van andere vloersoorten. Dit type vloer wordt altijd afgeraden in keuken en badkamer, maar kan zelfs voor de woonkamer al te schadegevoelig zijn. Voor je slaapkamer kan dit echter de perfecte keuze zijn.

Voordelen: behoorlijk goedkoop, comfortabel en warm.
Nadelen: lastig schoon te maken, schadegevoelig, arbeidsintensief.

Hout

De houten vloer is een zeer duur vloertype. Waar je bij tapijt en laminaat al voor een tientje per vierkante meter een mooie vloer kunt neerleggen, ga je bij hout al snel richting de dertig euro per vierkante meter. Afhankelijk van de houtsoort kan dit zelfs oplopen tot tachtig euro per vierkante meter. 

Daar staat tegenover dat een houten vloer wel tientallen jaren mee gaat. Dit betekent dat je een duurzame keuze maakt wanneer je voor echt hout gaat. Daarnaast hoef je je geen zorgen te maken om slijtage, want met schuren en opnieuw lakken kun je je houten vloer heel lang heel goed onderhouden. Een andere kleur lak zorgt bovendien voor een hele nieuwe uitstraling, wat heel mooi kan zijn in de woonkamer.

Let wel, een houten vloer onderhouden kost nog altijd een paar tientjes per lakbeurt wanneer je het door een professional laat doen. Wanneer je het zelf doet, moet je eenmalig geld uitgeven aan een pot vloerlak. Hoeveel dit kost, is afhankelijk van het merk en de winkel. Prijzen lopen uiteen van dertig tot tachtig euro per vierkante meter.

Wat een houten vloer tot slot wel lastig maakt is dat het niet watervast is. Water is ontzettend schadelijk voor een houten vloer, omdat planken kunnen verkleuren en kromtrekken. Ook kan er schimmel ontstaan.

Voordelen: duurzaam, goed te onderhouden, uitstraling is vernieuwbaar.
Nadelen: erg duur, niet watervast.

Andere types

Daarnaast heb je ook nog andere vloersoorten. Een PVC-vloer is houtvrij en bevat verschillende lagen polyvinylchloride. Door de huidige technieken is PVC bijna niet van een echte houten vloer te onderscheiden. Het lijkt enigszins op laminaat, maar is wat duurder.

Voor de keuken of de badkamer is een tegelvloer de overweging waard. Tegels kunnen over het algemeen namelijk goed tegen een stootje en zijn makkelijk te onderhouden. Daarnaast zijn ze geschikt voor vloerverwarming en gaan ze erg lang mee. Nadelig is wel dat ze moeilijk te verwijderen zijn en dat je de voegen lastig schoon krijgt. De prijsklasse is ongeveer vijftien tot dertig euro per vierkante meter.

Vinylvloeren zijn ook populair, met name in woon- en werkkamers. Vinyl is behoorlijk goedkoop. Voor iets meer dan tien euro per vierkante meter heb je een goede vloer van dit type. Het is goed te onderhouden en kan in veel kamers gebruikt worden. Enkel in vochtige kamers wordt vinyl meestal afgeraden. Het grootste nadeel is dat de kwaliteit snel vermindert, waardoor het over het algemeen geen duurzame vloer is en je relatief snel je vloer moet vervangen.

Bronnen: laminaatenparket.nl, noordmanwonen.nl, interieurspecialisten.net, interiortwin.com, zimmo.be, debosschetapijtschuur.nl,