Veel stof in huis? Dit kun je eraan doen!

09122021Stof.jpg

Heb je net gestofzuigd, draai je je om en ja hoor… wéér nieuwe dotten. Het voelt als dweilen met de kraan open. Het achtervolgt je overal. En dat terwijl je huis niet eens zo vies is. Waar komt al dat stof vandaan? En nog belangrijker: wat kun je ertegen doen? 

Stof is afkomstig van kleding, huidschilfers, huisdieren en vuil van buiten. Eén deeltje stof is niet te zien met het blote oog. Zodra meerdere stofdeeltjes zich bij elkaar verzamelen, kan je het herkennen als stof. We verklappen alvast dat een volledig stofvrij huis onmogelijk is, maar gelukkig zijn er wel een aantal manieren om de hoeveelheid ervan zoveel mogelijk te beperken. 

Mat bij de deur

Leg bij je voor- en achterdeur een dikke mat neer. Het stof dat meegenomen wordt naar binnen zal in de mat blijven hangen, waardoor het niet in huis belandt. Zeker voor een huishouden met kinderen en huisdieren is dit ideaal. Wel is het van belang om eens in de zoveel tijd de mat goed uit te kloppen. Er kan namelijk ook teveel stof in de mat komen en dan loop je het alsnog mee naar binnen. 

Wassen tegen stofophoping

Hoe vaak heb jij je gordijnen gewassen? Gordijnen, maar ook vloerkleden en beddengoed zijn plekken waar veel stof te vinden is. En iets wat stof aantrekt, laat het ook los. Was deze dingen, maak ze zo nu en dan schoon en zuig ze uit. Zo voorkom je stofophoping.

Als je 's ochtends wakker wordt met een verstopte neus, zou het zomaar eens kunnen zijn dat je de hele nacht stoffige lucht hebt ingeademd. Laat je dekbed en kussens om de paar dagen buiten luchten als je hier last van hebt. 

Eerst zuigen, dan stoffen

'Van boven naar beneden schoonmaken', zijn moeders woorden die in je achterhoofd zijn blijven hangen. Bedankt voor het advies mam, maar bij het stofvrij maken van je huis werkt het net even anders. Als je eerst gaat stoffen en vervolgens gaat stofzuigen, komen alle stofdeeltjes weer omhoog tijdens het zuigen. Dus: eerst je vloer stofzuigen en daarna je meubels afstoffen. 

Ben je je slaapkamer aan het voorzien van een schoonmaakbeurt? Verschoon dan eerst je bed voordat je gaat afstoffen, want er komt heel wat stof vrij als je je lakens vervangt. 

De juiste afstoftechniek

Hoe stof je af? Verzamel het stof van je meubels met een stofdoek, plumeau of Swiffer. Hoe makkelijker het stof blijft hangen in de stoffer die je gebruikt, hoe minder stof je verliest. Zodra je stoffer vol is, klop je hem even uit. Het spreekt natuurlijk voor zich dat je dit buiten doet. 

Voor een echt blinkend resultaat kun je hierna je meubels en spullen nog afnemen met een klamme lap. Ook de paar achtergebleven stofjes worden zo meegenomen. 

Roosters zijn stofmagneten

Je moet ze soms even zoeken, maar ieder huis heeft ze: roosters. Roosters zijn ontzettend handig. Het rooster in je afzuigkap kan bijvoorbeeld nare geurtjes en stof tegenhouden en het rooster in je badkamer kan vocht ventileren. Maar ze trekken het stof ook als een gek aan. Is het rooster helemaal gevuld met stof, dan is het maar de vraag of het nog zijn werk kan doen. 

Ga daarom met de stofzuiger langs het rooster en zuig het stof op. Maak het rooster los en neem het af met heet water en schoonmaakmiddel. Als het niet losgemaakt kan worden, ga je er met een natte doek overheen. Je huis blijft langer stofvrij met schone, open roosters. 

Opruimen en ruimte vrijhouden

Voorkomen is beter dan genezen. Je kan stofvorming voorkomen door je huis opgeruimd te houden. De ruimte, bijvoorbeeld onder je bed en banken, kun je het beste vrijhouden. Het stof kan zich zo niet gaan vastkleven aan de troep die eronder ligt. Bijkomend voordeel: het is makkelijker stofzuigen, want je hoeft niks onder de meubels vandaan te halen. 

Ook andere rommel kun je het beste opruimen. Hoe minder rommel in huis, hoe minder groot de kans op stofdotten. Heb je moeite met het scheppen van orde in alle chaos? Eerder schreef Radar een artikel over 'ontspullen' en minimalisme. Lees het voor wat handige tips! 

Bron: LeukeGeit / Cleanipedia