background branding

Nog geen nieuwe zorgverzekering afgesloten? Vandaag laatste dag!

ziektekosten.png

Voor mensen die hun oude zorgverzekering hebben opgezegd maar nog niet direct een nieuwe hebben afgesloten, is dinsdag 31 januari de laatste dag om dat te regelen. Het overstapseizoen zit er dan op. Voor veruit de meeste verzekerden is het pas in december weer mogelijk om van zorgverzekeraar te wisselen. Eerder deze maand werd al duidelijk dat dit jaar een recordaantal Nederlanders is overgestapt.

Uit cijfers van Zorgverzekeraars Nederland (ZN) en kenniscentrum Vektis blijkt dat voor de jaarwisseling al zo'n 1,4 miljoen mensen een nieuwe zorgverzekering hebben afgesloten. Dat is het hoogste aantal sinds de invoering van het huidige zorgstelsel in 2006. Het komt neer op 8 procent van de verzekerden. Het uiteindelijke percentage zal tussen de 8,1 en 8,5 procent uitkomen, verwachten ZN en Vektis.

'Overstapseizoen'

De meeste mensen die wisselen van zorgverzekering kiezen meteen een nieuwe uit. Dat is echter niet verplicht. Opzeggen kan tot en met 31 december, een nieuwe verzekering uitzoeken moet van de wet voor 1 februari. Mensen die voor de jaarwisseling een andere verzekeraar hebben uitgekozen, hadden als ze dat telefonisch of via internet deden nog twee weken de tijd om die keuze ongedaan te maken.

Verplicht verzekeren

Onverzekerd zijn voor zorgkosten mag in principe niet, al bestaat er ook een regeling voor mensen die uit geloofsovertuiging niet verzekerd willen zijn. Zij betalen dan een speciale extra belasting voor zorgkosten. Wie daar niet onder valt en geen zorgverzekering afsluit, riskeert boetes. Ook kan de overheid mensen verplicht aanmelden bij een zorgverzekeraar, tegen een hogere premie die op het salaris kan worden ingehouden.

Bron: ANP