background branding

Nog steeds toenemende winkelleegstand in kleine steden

leegwinkelpand33.jpg

In veel kleinere steden loopt de winkelleegstand nog steeds op. Uit onderzoek van makelaarsorganisatie NVM blijkt dat alleen de winkelmarkt in grotere steden profiteert van de aantrekkende economie en toegenomen consumentenbestedingen. Elders zakt de vraag naar winkelpanden juist.

Het totale aanbod aan winkelruimte werd vorig jaar met 2,8 procent verkleind. Die afname vond vooral plaats in de grote steden. Zo zagen de gemeenten met meer dan 100.000 inwoners het aanbod in 2016 met 9 procent afnemen, terwijl in de rest van Nederland het aanbod met een kwart procent steeg. In gemeenten tot 20.000 inwoners kwam zelfs 8 procent meer winkelruimte beschikbaar.

Winkels stonden langer te koop

Landelijk was bovendien sprake van een toename van de zogeheten structurele leegstand. Het aandeel van het winkelaanbod dat langer dan drie jaar te huur of te koop stond, ging volgens de NVM omhoog van 15,7 naar 16,2 procent.

Keuzes maken

De makelaars spreken van een 'tweedeling op de winkelmarkt'. Middelgrote en kleine steden zullen volgens hen nu fundamentele keuzes moeten maken voor hun winkelgebied en het afstoten van ongewenste delen daarvan. 'Winkelgebied met grote leegstand jaagt consumenten weg in plaats van dat het ze trekt. Indien deze steden niet in actie komen zal dit de verpaupering van deze centra alleen maar aanjagen', aldus de makelaarsorganisatie.

Bron: ANP

Meer over