background branding

Oude V&D's worden tijdelijk woonwinkels

v_d_dicht_780.jpg

In de vroegere V&D's in Alphen aan den Rijn en Beverwijk komen grote pop-up stores onder de naam WoonXL.

Het gaat om tijdelijke woonwinkels die worden opgezet door wooncentrum De Zeehoek, een meubelverkoper uit het West-Friese Andijk.

Het initiatief is bedoeld om langdurige leegstand van de vroegere V&D's voorkomen. In de zaken zullen restvoorraden van meubelimporteurs en fabrikanten worden aangeboden. De eigenaren van de winkelpanden kunnen in de tussentijd op zoek naar nieuwe huurders.

Onderhandelingen

Mogelijk komen er ook WoonXL's in de voormalige V&D's in Alkmaar en Venlo. Daarover vinden nog gesprekken plaats. Over drie andere oude V&D-panden wordt eveneens nog onderhandeld. Directeur Fred Reiber van De Zeehoek benadrukte maandag in een toelichting dat zijn WoonXL niets te maken heeft met de bekende woonmeubelketen Woonexpress van winkelconcern DMG, die ook wel bekendstaat als Woonexpress XL.

De huur die De Zeehoek aan vastgoedeigenaren Wereldhave en Bouwfonds betaalt, is overigens niet zo hoog als V&D vroeger neertelde. Volgens Reiber is rekening gehouden met het feit dat zijn winkels maar tijdelijk open zullen zijn.

Definitieve bestemming

V&D ging eind vorig jaar failliet en sloot in het voorjaar voorgoed zijn deuren. Voor een aantal van de ruim zestig panden is al een definitieve nieuwe bestemming gevonden. Zo is sportwinkelketen Topshelf een nieuwe megastore begonnen in de oude V&D in Arnhem.

In Leeuwarden en Zaandam komen modewinkels van Zara en in de kelder van de V&D in Den Haag opent een filiaal van de Franse sportwinkelketen Decathlon. Retailexperts vrezen dat het vooral voor de kleinere verhuurders van de vroegere V&D-warenhuizen heel moeilijk gaat worden om hun winkeloppervlak weer gevuld te krijgen.

Bron: ANP