Nog steeds veel schaamte rondom doggybag: 'Restaurant moet het aanbieden'

doggybag.jpg

Wanneer je na een etentje in een restaurant het bestelde eten niet opkrijgt, kun je vragen om een doggybag om het mee te nemen. In 2017 vroeg Radar al wat jullie vonden van de doggybag: tachtig procent vond het toen een goed idee, al durfde veertig procent er maar naar te vragen. We vroegen het een paar jaar later nog eens: vraag jij in een restaurant om een doggybag om het overgebleven eten mee te nemen?

Hoe denken jullie over de doggybag?

Radar zette de volgende vraag daarom online: vraag jij in een restaurant naar een doggybag om eten dat je niet op krijgt, mee te nemen?

In totaal reageerden 1268 mensen op de vraag. Een kleine meerderheid van 38 procent gaf aan om een doggybag te vragen in restaurants als er eten overblijft. 24 procent vraagt soms wel en soms niet om een doggybag. Ongeveer hetzelfde aantal (22 procent) vraagt hier niet om wanneer zij eten overhouden. Dertien procent geeft daarnaast nooit eten over te houden en drie procent van de deelnemers gaat nooit uiteten. 

Tegen voedselverspilling of gemakzucht?

De deelnemers die graag gebruikmaken van de doggybag, nemen vaak overgebleven restjes mee om voedselverspilling tegen te gaan.  Zo vinden ze het "zonde om goed eten weg te gooien". Ook geven ze aan het mee te nemen omdat ze er simpelweg "voor hebben betaald". 

Ook het gemakzucht de volgende dag is een overweging om om een doggybag te vragen. "Ik heb dan een lekker hapje voor de volgende dag én hoef niet te koken." Sommigen geven het zelfs weg: "soms kan ik zelfs mijn bakje weggeven of delen met een vriend."

Restaurants lijken daarnaast eters graag te voorzien van doggybags. "Er zijn restaurantjes die zelfs advies geven hoe het op te warmen", aldus een van de deelnemers. 

Eerder in 2017

Zes jaar geleden vroeg Radar eerder aan jullie, hoe jullie dachten over eten meenemen in een doggybag. Het overgrote deel, namelijk tachtig procent van de deelnemers zag het gebruik van een doggybag zitten. Toch durfde maar de helft hiervan hier ook daadwerkelijk om te vragen. 

Nu, in 2023, vraagt 38 procent ook daadwerkelijk om een doggybag. Dat aantal lijkt dus hetzelfde gebleven. Toch durft de helft van de groep die een paar jaar geleden ook leek te twijfelen, nu wel af en toe te vragen om een doggybag. 

Waarom geen doggybag?

Schaamte lijkt de voornaamste reden te zijn om niet om een doggybag te vragen. "Het is raar om om een doggybag te vragen", "ik vind dit vreemd" en "ik schaam mij ervoor" zijn de meestvoorkomende redenen volgens deelnemers.

De meeste deelnemers die niet om een doggybag durven te vragen, zouden graag zien dat het restaurant de mogelijkheid tot een doggybag actief aan hen aanbiedt. "Ik durf het niet. Daarnaast vind ik dat het restaurant dat eigenlijk moet aanbieden", "horecaondernemers moeten dit actiever promoten bij hun klanten" en "ze moeten het zelf meegeven", aldus de mening van verschillende deelnemers. 

Doggybag groeit in populariteit

Ondanks dat de doggybag in populariteit groeit staan Nederlanders nog ietwat huiverig tegenover het gebruik van de doggybag. Schaamte speelt hierin een grote rol en restaurants zouden naar de wens van deelnemers hierin een actievere rol kunnen bekleden. Voor diegenen die wél kiezen voor een doggybag, speelt gemakzucht een grote rol.