'Restaurant moet doggybag actief aanbieden'

'Restaurant moet doggybag actief aanbieden'

Polluitslag.

Bijna 80 procent van ruim 720 pollrespondenten heeft niets tegen een doggybag. Alleen wil de helft van deze groep er niet zelf om vragen. Zij zouden graag zien dat de bediening het aanbiedt, om de restjes in te pakken en mee te geven.

Je zit in een restaurant en je krijgt niet al dat lekkere eten op. Dan kun je drie dingen doen. Eén: overeten, en met buikpijn en een schuldgevoel het restaurant verlaten. Twee: het eten laten liggen. De bediening zal het in de prullenbak gooien. Drie: laten inpakken, meenemen, en je collega’s de volgende dag jaloers maken met jouw lekkere lunch, of middagsnack.

'Restorestje'

Van deze opties klinkt nummer drie toch het meest aantrekkelijk. Je gooit niets weg, en je kunt nóg een keer genieten van het lekkers dat je eerder opgediend kreeg – dat spaart je ook weer de kosten voor bijvoorbeeld een lunch uit. Het kan met de doggybag, zoals de bakjes heten waarin je overgebleven eten mee naar huis kunt nemen. De Vlamingen hebben overigens een eigen woord in het leven geroepen: restorestje. Toch is het nog altijd niet gangbaar in Nederland.

Uit onderzoek blijkt dat de populariteit van de doggybag gestaag stijgt. Dat blijkt ook uit de antwoorden van het Radar Testpanel. In 2014 vond 30 procent het concept niets. 2,5 jaar later is die groep flink gekrompen; nu staat 21 procent er negatief tegenover.

Liever niet zelf vragen

In de tussentijd heeft milieubeweging Natuur & Milieu campagne gevoerd voor de doggybag, om zowel de consumenten als de restauranteigenaren er enthousiast voor te krijgen. Vooral binnen die laatste groep valt nog een hoop te winnen, blijkt uit de polluitslag. Want van de 80 procent die best in een doggybag wil meenemen wat in het restaurant niet op komt, heeft de helft (51%) er geen probleem mee om daar zelf om te vragen. Maar de overige helft (49%) wil dat alleen als het restaurant het aanbiedt.

Hoewel de praktijk uitwijst dat veel restaurants met liefde inpakken wat je overhoudt – zij maken het eten tenslotte ook niet klaar om de vuilnisbak mee te vullen – wordt dit nauwelijks aangeboden. Het is dus wachten op de omslag vanuit de restaurants, of ze een handje helpen door het tóch eens zelf te vragen wanneer de gelegenheid zich voordoet!

Doe ook mee met de poll

Geef ook je mening via de poll van het Radar Testpanel. Ben je al lid, dan vind je de nieuwe poll op de Testpanel-pagina. Ben je dat nog niet, schrijf je dan (gratis) in als Testpanellid via deze vragenlijst.

Ook interessant