background branding

'NOS-eredivisie niet linken aan betaalzender'

De NOS mag bij samenvattingen van het betaald voetbal geen platform bieden aan de betaalzender Fox Sports. Gebeurt dat wel, dan dreigt een dwangsom die kan oplopen tot een miljoen euro. Dat heeft het Commissariaat voor de Media dinsdag laten weten.

Bij de aankoop van de rechten op de eredivisiesamenvattingen sprak de NOS af dat in de programma's onder meer zou worden doorverwezen naar de aanvangstijden van de wedstrijden op de betaalzender.

Kijker commercieel beïnvloed

'Het dienen van de commerciële belangen van Fox Sports is in strijd met de Mediawet. De publieke omroep is op die manier dienstbaar aan het maken van winst door derden. Voor de kijker is niet transparant dat commerciële beïnvloeding is beoogd', aldus het commissariaat dat nu ook andere partijen zoals de STER (Stichting Ether Reclame) in het onderzoek betrekt.

Afspraken aanpassen

De mediawaakhond heeft de NOS tot 18 maart de tijd gegeven om de afspraken aan te passen. September vorig jaar had het commissariaat ook al kritiek op de plannen van de NOS en dreigde toen al met een dwangsom. De NOS heeft de afspraken toen al enigszins aangepast. 'Maar ook met de nieuwe, minder vergaande afspraken blijft de NOS zich dienstbaar maken aan de commerciële belangen van Fox Sports.'

Bron: ANP