Fox Sports mag contract met KPN aanpassen

voetbal.jpg

Fox Sports mag het contract met KPN aanpassen. Dat is de uitkomst van een kort geding dat KPN had aangespannen tegen de zender.

Fox Sports wil dat sportzenders in het basispakket van telecomaanbieders wordt opgenomen, maar KPN sprak zich daar tegen uit.

Extra bedrag voor sportkanalen

Het contract van KPN met Fox loopt maandag af. In het huidige contract betalen de abonnees van KPN een extra bedrag voor de sportkanalen. Het telecombedrijf wilde dit op deze manier voortzetten en stapte daarom naar de voorzieningenrechter. Die oordeelde dat het Amerikaanse mediabedrijf, dat onder meer live eredivisievoetbal aanbiedt, niet dezelfde voorwaarden hoeft aan te bieden.

Fox wil bij het nieuwe contract een vergoeding die is gebaseerd op het totale aantal televisieabonnees van KPN, in plaats van het aantal klanten dat nu bijbetaalt voor de sportkanalen. Dat leidt echter tot hogere kosten voor iedereen.

Oneerlijke concurrentie

KPN spreekt van oneerlijke concurrentie, aangezien de contracten van concurrenten als Ziggo langer doorlopen en deze nieuwe voorwaarden voor hen nog niet gelden. Volgens Fox heeft KPN zelf gekozen voor een overeenkomst van drie jaar en niet voor langer zoals Ziggo. De rechter meent dat KPN tijdens het proces onvoldoende duidelijk heeft gemaakt dat de verschillen in de contracten oneerlijk zouden zijn.

Eerder deze week liet Autoriteit Consument & Markt weten de voorwaarden te onderzoeken die Fox Sports stelt in de nieuwe overeenkomst.

Prijsverhoging voor alle klanten

KPN laat in een reactie weten 'het niet juist te vinden om alle klanten te confronteren met prijsverhogingen voor de doorgifte van live-voetbalwedstrijden, terwijl slechts een deel van de klanten bereid is hier voor te betalen'. De telecomaanbieder geeft aan de juridische mogelijkheden goed te zullen bestuderen. 'Tegelijkertijd zal KPN zijn uiterste best doen om ervoor te zorgen dat de Fox-zenders beschikbaar blijven voor die klanten die dat willen, tegen een redelijk tarief.'

Bron: ANP