background branding

NS start proef met elektrische OV-fiets

OV-Fiets133074125_s.jpg

De NS gaat vanaf eind deze maand ook elektrische OV-fietsen verhuren, meldt RTL Nieuws. Er wordt gekeken of de e-bikes een waardevolle toevoeging zijn op de al bestaande OV-fietsverhuur. De NS begint met een jaar durende proef met 30 e-bikes bij vier stations. Vanaf 30 september staan de fietsen bij station Driebergen-Zeist, in de weken daarna zullen ze ook bij drie andere stations te vinden zijn. 

Hoofd diensten bij de NS, Marise Bezema, vertelde eerder dit jaar: ‘Met de OV-ebike willen we het ook voor reizigers die vanaf het station iets verder moeten reizen nog makkelijker maken om voor het laatste gedeelte van de reis de fiets te pakken.’

Volle accu

Op een volle accu zal de e-bike in de normale stand 70 kilometer ondersteuning kunnen bieden. In de ecostand is het bereik 110 kilometer en in de hoogste stand is dat 50 kilometer. Huurders mogen de fietsaccu niet zelf opladen. De NS geeft aan dat de accu bij het huren van de OV-ebike altijd volledig opgeladen zal zijn.

Andere locatie

Anders dan bij de normale ov-fiets, mag de e-bike ook op een andere huurlocatie worden ingeleverd. Daar hoeft ook geen toeslag voor worden betaald. Huurders mogen de e-bike maximaal drie weken huren, als dat niet gebeurd moet er een bedrag van 1750 euro betaald worden. Het huren van de OV-ebike gaat 10 euro per dag kosten. Na drie dagen komt er 5 euro toeslag bij per dag. Het dagtarief van een normale OV-fiets is 4,15 euro

Gps-tracker en privacy regeling

De e-bikes hebben een gps-tracker vanwege het risico op diefstal. Zo kan de fiets bij vermissing of diefstal teruggevonden worden. De NS laat ook weten dat zij op deze manier de proef gebruiken om gebruik, reisafstanden en snelheid in kaart te brengen. Vanwege privacyredenen worden persoonsgegevens gescheiden van de locatiegegevens. Zo weet de NS wie er op de fiets zit, maar niet waar de e-bike is. De leverancier van de OV-ebikes weet waar de e-bike is, maar niet wie de huurder is.

Bron: RTL Nieuws