background branding

NVWA: 'Geen actie tegen andere vegetarische vleesproducten'

vleesvervangers-naam-031017.jpg

De schappen van de supermarkten liggen vol met vegetarische producten met vleesnamen, maar de Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit (NVWA) heeft alleen de Vegetarische Slager gewaarschuwd de verwijzingen naar vleesproducten en dieren te staken.

Dat gebeurde naar aanleiding van één klacht en na een kort onderzoek, onder meer op de website van de Vegetarische Slager. Vervolgens kreeg het bedrijf een sommatie om voor maart 2018 alle verwijzingen naar 'speckjes', 'gehackt' en zo meer te staken.

De vegetarische gehaktballetjes van Unox, AH Vega Fijngehakt, Vegetarisch Kruimgehakt van Jumbo, Vivera Plantaardige Kipstukjes en Goodbite Vegetarisch Vers Gehakt worden vooralsnog ongemoeid gelaten.

'Zonder klacht geen oordeel'

'Daar hebben we geen klacht over ontvangen en geen onderzoek naar gedaan', aldus een woordvoerder van de NVWA. 'Daar hebben we dus geen oordeel over.' Als er een klacht wordt ingediend, zal de warenautoriteit die per product beoordelen. Wel voegt de NVWA er aan toe dat producenten zich aan dezelfde regels moeten houden: consumenten mogen niet worden misleid door een combinatie van vegetarische vleesvervangers en toevoegingen van dieren of vleesproducten. 'Producenten zijn zelf verantwoordelijk voor het naleven van de Warenwet.'

Bron: ANP