background branding

VVD wil af van vleesnamen voor vegaproducten

vleeswinkelwagen.jpg

Vegetarische producten die als vleesvariant worden aangeprezen zouden geen vleesnamen zoals worst of schnitzel mogen gebruiken. Dat vindt de VVD.

Dat blijkt uit Kamervragen die de partij dinsdag stelt aan de ministeries van Volksgezondheid en Economische Zaken. De liberalen verwijzen naar een uitspraak van de Duitse minister van Landbouw, die vorige maand aangaf namen als 'vegetarische schnitzel' of 'vega-curryworst' te willen verbieden.

Misleidend voor de consument

Kamerleden Erik Ziengs en Helma Lodders suggereren dat de etiketten op vleesvervangers misleidend kunnen zijn voor consumenten. Ook als vegetarische producten vrijwel hetzelfde smaken als de vleesvariant is dat geen reden de naam daarvan te gebruiken, vinden de twee.

Twitteraars gaan los op #schnitzelgate

De VVD'ers willen niet alleen een Nederlands verbod op vleesnamen voor vegetarische producten, maar ook dat de regering zich op Europees niveau inzet voor een dergelijke maatregel. Het voorstel kon op Twitter op nogal wat lacherige reacties rekenen, ook van politici. 'In gespannen afwachting van aanvalsplan VVD tegen dropveter, slavink, kokosmelk, vleestomaat, pindakaas en alcoholvrij bier #schnitzelgate', schamperde D66-Kamerlid Steven van Weyenberg.

Bron: ANP

Meer over